Bilo je to 1. studenoga 1992. – Sjećanje na 12. domobransku pukovniju Petrinje

Prilog Antuna Petračića

Po zapovijedi ministra obrane RH Gojka Šuška 1. studenoga 1992. ustrojena je 12. domobranska pukovnija Petrinja, popunjena vojnim obveznicima s područja tadašnje Općine i dragovoljcima iz sastava ZNG, 74. i 80. samostalnog petrinjskog bataljuna, 162. petrinjske brigade HV Zrin, te satnije Moščenica iz 120. sisačke brigade Tomo Bakač. Tijekom ratnih  godina, čuvari, branitelji bojišnice uz svoj okupirani grad i sela,  u slavnoj vojno redarstvenoj operaciji Oluja s pripadnicima 2. gb Grom i specijalne policije Osa, oslobodili su rodni zavičaj. Kroz 12. pukovniju  prošlo je oko 2500 pripadnika, u obranu i stvaranje Domovine  živote je  položilo  40 branitelja, ranjeno ih  je 88, jedan nestali. 

Zapovjednici su bili natporučnik Jasenko Krovinović, satnik Željko Hosi, bojnik Vlado Kunert, a završetkom rata, koncem 1995.godine, počinje demobilizacija i cijela postrojba  prevedena je u pričuvu. Tada joj je zapovjednik bojnik Zlatko Iskrić, sada predsjednik Udruge ratnih veterana- veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, čiji su članovi  organizirali obilježavanje 29. godišnjice ustroja svoje pukovnije. 

U okviru  svečanosti sinoć je  u župnoj crkvi sv. Lovre služena  misa zadušnica  za sve poginule i nestale  branitelje Petrinje i cijele Hrvatske, a  vodio je policijski kapelan don Ivo Borić, uz trajnog đakona Vjekoslava Uvalića, duhovnika svih branitelja RH. 

Obojica su molitvom zaključili  polaganja vijenaca i svijeća uz novo raspelo i kip hrvatskog vojnika na kraju Mažuranićeve ulice ispred novih prostorija udruge -organizatora sjećanja na 1. studeni 1992.

U dijelu do sada obnovljenog i uređenog bivšeg željezničkog utovarno-istovarnog skladišta, kojeg je od HŽ na korištenje dobila Udruga ratnih veterana,  za ovu prigodnu postavljene su nakon  potresa spašene ratne fotografije i  eksponati izložbe „Ne zaboravimo – Vukovar-Knin- Petrinja“ 

– Pod životnim opasnostima  od novih potresa sklanjali smo neoštećeno  iz ruševnih ostataka prostorija u Gajevoj ulici, a spašeno čuvali  kod svojih kuća. Sada je  izložen  dio tih uspomena, a trajni postav dobit  će  mjesto u drugom dijelu novih prostorija, kojima tek slijede sanacija i popravak – veli Zvonimir Martinović- Mika, suautor izložbe s ogrankom Matice hrvatske, uz  također hrvatske branitelje Domagoja Bernića, Vladimira Krpana  i pokojnog Hrvoja Tomu Bešlića. 

U trećem svečanom dijelu sinoćnjeg obilježavanja obljetnice 12. domobranske pukovnije, tajnik Udruge RV-VDR Petrinje Zvonimir Martinović iznio je povijest  ratnog  puta, a  u ime domaćina i organizatora  zadnji zapovjednik Zlatko Iskrić naglasio da njihova udruga uporno i  sustavno njeguje   uspomene na Domovinski rat, a k njima je svatko dobro došao  i može se uključiti u volontiranje.  Onim „dušobrižnicima“ koji govore kako su ovakve manifestacije opet jelo i pića, uzvratio je  da su  sjećanja  „ napravljena od članarine članova i pomoć donatora, a dok smo mi živi Domovinski rat, koji je bio pravedan i obramben, neće ostati zaboravljen“.

Pukovnik Ivan Radić, zapovjednik  2. mehanizirane bojne Grom, ujedno i izaslanik ministra obrane Marija Banožića,  čestitao je i pohvalio ovakva  sjećanja na poginule i veličinu Domovinskog rata. 

Za njegovanje uspomena, te posebno širenja istine o Domovinskom ratu  među mladim  naraštajima založila se  Ivona Poltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu hrvatskih branitelja, iz kojeg je nazočila kao osobna izaslanica  potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda.

Skup je pozdravio i zamjenik sisačko moslavačkog župana Mihael Jurić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a kazao da  su  hrvatski branitelji najveći heroji u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. 

– Vi ste vjekovnu težnju za domovinom iznijeli, obranili i stvorili temelje, 1995. oslobodili i stavili u okvire današnje granice. To je dar svim našim budućim generacijama, obveza da je čuvamo, pazimo, njegujemo i svojim radom, zalaganjem, trudom i odnosom učinimo boljom, onakvom kakvu ste vi htjeli onih dana kada ste je išli braniti i stvarati- naglasio  je M. Jurić.