Studeni u Klovićevim dvorima

Sergije Glumac, Geometrijski oblici, oko 1925.

Fotografije: izvor GKD

Izložba ‘Bokeljski Hrvati 2021.’ [4. – 14. studenoga 2021.]

Izložba otvorena: 4. – 14. 11. 2021.
Izložba je za javnost otvorena od 5. 11. 2021. od 11 sati!
Izložbeni prostor: foaje
Izložba je besplatna!

Kulturno – edukativni projekt Putevima bokeljskih Hrvata predstavlja zanimljivu izložbu u tehnici kolaža Bokeljski Hrvati 2021. Nastavak je ovo dugogodišnjeg projekta koji spaja dvije države i dva naroda, a ujedno radi na očuvanju bogate kulturne baštine bokeljskih Hrvata.

Na jedanaest vizuala upoznat ćemo sve generacije bokeljskih Hrvata koji žive u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Njihovo emotivno viđenje Boke kotorske i njihova povezanost svojevrsni su most prošlosti i budućnosti. Njihove riječi toliko su jake da nas propitkuju jesmo li svjesni i radimo li dovoljno na upoznavanju novih generacija o nasljeđu koje je prepoznato u cijelom svijetu.

Bokeljski Hrvati

Izložba ‘Predmet: Hrvatski’ [9. studenoga 2021. – 16. siječnja 2022.]

Autorice izložbe: Ana Ćavar i Lahorka Plejić Poje
Kustosice: Karla Pudar i Marta Kiš
Dizajn: Šesnić & Turković
Organizacija izložbe: Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Suorganizatori: Hrvatski školski muzej i Hrvatsko filološko društvo
Izložba otvorena: 9. 11. 2021. – 16. 1. 2022.
Izložba je za javnost otvorena od 10. 11. 2021. od 11 sati!
IZLOŽBENI PROSTOR: podrum

Hrvatski jezik najvažniji je i satnicom najzastupljeniji predmet u školi. Uči se od prvoga razreda osnovne do kraja srednje škole. U školskom sustavu zauzima posebno mjesto i zbog toga što je on osnova za učenje svih drugih predmeta, a uz obrazovnu ima istaknutu i odgojnu funkciju. Kada se počeo učiti, kako se sve nazivao, iz čega se učio, što ga je uvjetovalo i oblikovalo? Jesu li se oduvijek učili padeži i glagolska vremena? Što se čitalo za lektiru? Jesu li se i prije sto godina profesori žalili da su učenici nepismeni? Što se tijekom proteklih stotinu i pedeset godina mijenjalo, a što je ostalo isto?

Osim što odgovara na ta pitanja, izložba Predmet: Hrvatski bavi se i drugim aspektima nastave hrvatskoga kao materinskog jezika, osvjetljujući njegovu vanjsku i unutrašnju povijest. Ta je povijest složena i zbog političkih okolnosti, i zbog složenosti sadržaja – jezika, književnosti i u novije vrijeme medijske kulture, i zbog promjena paradigmi poučavanja. Usprkos važnosti i mjestu koje predmet ima u obrazovnom sustavu, on je slabo istražen i do danas nije sustavno opisan. Izložba o Hrvatskom stoga će prikazati različite segmente života nastavnoga predmeta u hrvatskim školama od njegova uvođenja do najnovije reforme. Obuhvatit će sve ono što Hrvatski od njegova uvođenja oblikuje u nastavni predmet kakvim ga poznajemo danas: zakone i školske dokumente, udžbenike i priručnike, filmove, nastavna sredstva u različitim etapama njihova razvoja, učeničke školske zadaće, svjedodžbe i diplome…

Oni koji se žele vratiti u prošlost moći će sjesti u školske klupe u kakvima su sjedili učenici u učionicama prije više od sto godina, a oni koji su skloniji suvremenoj tehnologiji moći će se poigrati i svoje znanje provjeriti i nadopuniti različitim digitalnim interaktivnim sadržajima.

Izložba SERGIJE GLUMAC – retrospektiva [11. studenoga 2021.-16. siječnja 2022.]

Autorica stručne koncepcije izložbe i izbora radova: dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić
Kustosica izložbe: Ana Medić, muzejska savjetnica
Izložba otvorena: 11. 11. 2021. – 16. 1. 2022.
Izložba je za javnost otvorena od 12. 11. 2021. od 11 sati!
IZLOŽBENI PROSTOR: 2. kat

Sergije Glumac (1903.- 1964.) jedan je od ključnih protagonista hrvatske likovne scene u prvoj polovini 20. stoljeća koji je djelovanjem na različitim područjima značajno pridonio povijesti hrvatske grafike, grafičkog dizajna i scenografije. Glumčeva prisutnost u hrvatskoj povijesti umjetnosti, recepcija njegova djela i doprinosa bila je sporadična i fragmentarna. Povjesničari umjetnosti koji su pisali o pojedinim segmentima umjetnikova opusa bavili su se manjim brojem radova, a najveći dio Glumčeve bogate i raznolike ostavštine ostao je u potpunosti nepoznat javnosti, ali i stručnim krugovima. Unatoč tomu, već su i malobrojni poznati radovi – pojedini grafički listovi, mape Le Metro i Beton, skice za avangardno kazalište i nekoliko antologijskih plakata dali naslutiti da je riječ o istaknutom predstavniku hrvatske avangardne scene 1920-ih i pioniru domaćega grafičkog dizajna.

Sergije Glumac Boulevard Blanqui 2, ciklus Paysages de Paris, 1929.

Iscrpan uvid u Glumčevu ostavštinu koju je istražila dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić omogućio je rekonstruiranje njegova širokog opusa, kao i revalorizaciju poznatih i identificiranje novih aspekata Glumčeva opusa. Tako npr. veliki korpus kubističkih radova i crtež koji predstavlja prvi do sada poznat primjer nadrealizma u Hrvatskoj, upozoravaju na potrebu redefiniranja povijesti kubizma i nadrealizma u Hrvatskoj. Njegov iskorak u smjeru apstraktnog kazališta, svedenog na igru oblika na sceni analogni su tadašnjim eksperimentima ključnih protagonista kazališne avangarde s kojima je Glumac izlagao na International Theatre Exposition 1926. u New Yorku, na kojem se okuplja svjetska avangardna elita. U umjetničkoj grafici, brojnim crtežima i reklamnim kampanjama nerijetko je koristio postupke svojstvene filmu – naglašene rakurse, filmsko kadriranje i osvjetljenje, razvijanje diskontinuirane narativne linije montažnim skokovima, itd. dok je u grafički dizajn unosio vizualni jezik koji je derivirao iz visoke umjetnosti.

Izložba SERGIJE GLUMAC – retrospektiva će kroz autorski izabrane umjetničke radove, dokumentarnu građu i njihovu kontekstualizaciju sagledati sve vrijednosne, kulturne i umjetničke dosege ovog umjetnika koji svojim opusom rasvjetljava širu sliku događanja u europskoj umjetnosti i kulturi 20. stoljeća. Oko 400 umjetnikovih radova, koji su za ovu izložbu prikupljeni iz relevantnih hrvatskih muzeja, galerija i privatnih kolekcija obuhvatit će gotovo sve segmente Glumčeva predmeta interesa unutar širokog kulturološkog horizonta njegova djelovanja.

Sergije Glumac, Jadranska izložba, 1938.

26. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA [16. – 26. studenoga 2021.]

Izložba otvorena: 16. – 26. 11. 2021.
Izložba je za javnost otvorena od 17. 11. 2021. od 11 sati!
Izložbeni prostor: foaje
Izložba je besplatna!

U organizaciji Hrvatskog društva karikaturista otvorit će se (u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama) 26. međunarodna izložba karikatura, koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe, odnosno festivala karikature je STRIP (strip junaci i njihovi autori u karikaturi).

  1. nagrada     Damir Novak, Hrvatska
  2. nagrada     Nikolai Vorontcov, Rusija
  3. nagrada     Cenk Alparslan

Posebna priznanja:
Slawomir Makal, Poljska
Hule Hanušić, Austrija
Viacheslav Shilov, Rusija
Valeri Tarasenko, Rusija
Steffen Jahsnowski-Herschel, Njemačka

Damir Novak
Steffen Jahsnowski-Herschel
Viacheslav Shilov

Produžena izložba Tisje Kljaković Braić ‘Spomenik živom čoviku’ [16. rujna 2021. – 9. siječnja 2022.]

Autor izložbe: dr. sc. Frano Dulibić
Kustosica izložbe: Valentina Bach
Izložbeni prostor: 1. kat

U početku svog djelovanja bliskija je informelu i art brutu, slikarstvu snažne ekspresije, koje u njezinim djelima karakteriziraju velike crne reljefne površine. Od 2009. godine, Tisjine slike postaju svjetlije i vedrije, a velike crne površine zamijenile su bjeline. S druge strane, bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu. Takvim načinom izražavanja, Tisja se nadovezuje na brojne utjecajne likovne uzore koji su, još od Paula Kleea preko Alberta Giacomettija i Jeana Dubuffeta, ostavili značajan trag sve do suvremenih umjetnika. Tisja se poput njih, odmiče od bjesomučne potjere za novim i do sada neviđenim, te stremi prema onome što je izvorno, arhetipsko, iskonsko i neiskvareno.

Tisja Kljaković Braić