Pomoć za Baniju

Duško Grbić, Mirjana Oluić i Dragomir Pavlović

Još malo pa će godina dana otkako je katastrofalan potres pogodio Sisačko-moslavačku te dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije nanijevši ogromne štete, a najviše je pritom stradala Banija. Slike što su stizale s terena prikazale su zastrašujuća razaranja ostavljajući ljude širom Hrvatske bez daha, ali su istovremeno izazvale plemenitu reakciju i postali smo svjedoci silne želje da se pogođenima pomogne. Rijeka volontera sa svih strana pohrlila je na Baniju i danima radila na otklanjanju šteta, iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, stizale su donacije potrebnog materijala i raznih stvari neophodnih za život kao i novčane donacije.

U akcije pomoći uključili su se kako pojedinci tako i brojne organizacije i udruge, a obećanja o tome kako Banija neće ostati sama i da će se ljudima ovog kraja na sve moguće načine pomoći, stizale su sa svih strana počevši od samog državnog vrha.

Prošlo je više od deset mjeseci. Početni entuzijazam i elan volontera je ubrzo zamijenila država koja je na sebe preuzela obvezu obnove i pomoći stanovništvu. Iako se njeni kotačići puno sporije vrte i svakome je danas jasno kako se brojna obećanja neće moći ispuniti, barem ne u obećanom roku, još uvijek ima humanitarnih akcija koje provode druge organizacije, udruge i pojedinci.

O situaciji na terenu smo porazgovarali s gđom. Mirjanom Oluić, zamjenicom župana SMŽ iz reda srpske nacionalne manjine. Gđa. Oluić je, inače, od samog početka vrlo angažirana u humanitarnoj akciji SNV-a „Banija je naša kuća“, a mi smo razgovarali s njom baš kada se vratila iz Rausovca, sela kraj Hrv. Kostajnice, gdje je zajedno sa Duškom Grbićem, zamjenikom gradonačelnika Hrvatske Kostajnice, bila u posjeti kod obitelji g. Dragomira Pavlovića. Tom prilikom su g. Pavloviću uručili donaciju koja se sastojala od pumpe za vodu. Njegova kuća, naime, nije priključena na javni vodovod pa vodu moraju uzimati iz bunara tako da će im ova pumpa olakšati život.

PS-Portal: Vi ste, iako ste ljetos stupili na dužnost zamjenice župana SMŽ, još uvijek aktivno uključeni u humanitarnu akciju SNV-a “Banija je naša kuća” za pomoć stradalima od potresa. Općenito je utisak da su se pošiljke humanitarne pomoći smanjile i prorijedile iako potreba još uvijek postoji. Slažete li se s time?

M. Oluić: U pravu ste. Pošiljke humanitarne pomoći znatno su se smanjile u odnosu na period neposredno nakon potresa i u prvih mjesec, dva. To je bio period kada su svi pokazali veliki senzibilitet za ljude s potresom pogođenog područja odnosno Banije i trudili se pružiti pomoć koliko je tko mogao u datom trenutku. Međutim, SNV i dalje u sklopu svoje akcije „Banija je naša kuća“ traži i prikuplja donacije i ciljano ih dostavlja preko svojih volontera ljudima kojima je to najpotrebnije. Ja bih se ovdje zahvalila svima koji su donirali i time pokazali veliko srce kao i svim volonterima, koji su sudjelovali i još uvijek sudjeluju u humanitarnim akcijama, na nesebičnom trudu i dobroti.

PS-Portal: Koje su konkretne aktivnosti koje trenutno poduzimate u sklopu humanitarne akcije?

M. Oluić: SNV je poduzeo i poduzima razne akcije. Tako smo, recimo, u više navrata donirali građevinski materijal koji smo najčešće dostavljali ljudima čiji su stambeni objekti u takvom stanju da im nije potrebna sveobuhvatna obnova i njihovi vlasnici štete mogu sanirati uglavnom sami ili uz pomoć susjeda i prijatelja; nedavno smo obitelji u Sjeverovcu u općini Sunja donirali kupaonski blok uključujući i bojler, za obnovu i uređenje kupaonice; baš sam se vratila iz Rausovca (kod Hrv. Kostajnice) gdje smo jednoj obitelji koja nema vodovod i služe se bunarom donirali pumpu za vodu; Udomiteljstvu Vorkapić, koji brinu o starijim i slabo pokretnim stanovnicima sela na području općine Topusko, doniran je medicinski krevet, hodalica, invalidska kolica i više drugih stvari koje su im potrebne da bi im olakšali pružanje skrbi za starije osobe koji trebaju pomoć takve vrste; iz humanitarne donacije Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije iz Republike Srbije stigla su invalidska kolica koja smo podijelili ljudima iz Rujevca, Kukuruzara, Gline i Siska. Moram još napomenuti da su tu i već redovne donacije Komesarijata za izbjeglice Republike Srbije u vidu bijele tehnike i peći na drva. Želim naglasiti da SNV kroz sve svoje aktivnosti, pa i kroz akciju „Banija je naša kuća“, nastavlja raditi organizirano, u kontinuitetu i s jednim jedinim ciljem a to je da pomognemo ljudima koji su na prostorima Banije godinama živjeli teško, u uvjetima nedostojnim vremenu u kojem živimo, a posebno sada kada je zbog posljedica potresa sve dobilo još teži oblik.

PS-Portal: Postoji li kakva koordinacija između pružatelja humanitarne pomoći?

M. Oluić: Možda to ne bi nazvala koordinacijom, ali naravno da smo gotovo u svakodnevnom kontaktu i sa drugim humanitarnim organizacijama kao i sa Županijom i drugim tijelima koja se bave ovom problematikom te da smo na raspolaganju svim stanovnicima kroz naše mobilne urede SNV-a za sve potrebne informacije. 

PS-Portal: Što SMŽ poduzima glede obnove nakon potresa, koja ne teče onako kako je bilo obećano? Koliko ste Vi osobno upoznati s aktivnostima glede toga?

M. Oluić: Kao zamjenica župana iz reda srpske nacionalne manjine upoznata sam sa svim aktivnostima koje SMŽ poduzima s ciljem obnove i revitalizacije Banije i samog grada Siska. Svjesni smo činjenice da to sve ide sporije no što smo očekivali, međutim postojali su i objektivni problemi kao što su oni vezani uz imovinsko pravne odnose i ostalu dokumentaciju i nije krivac za to samo inercija pojedinih državnih institucija. Sada je i taj dio „papirologije“ pojednostavljen, što je dobro, pa se nadamo da će obnova ubrzo krenuti tempom koji je zadovoljavajući. Naravno da je kompletnoj županijskoj upravi i županu Celjaku prioritet da svi naši sugrađani čiji domovi nisu za stanovanje budu što prije vraćeni u svoje obnovljene kuće i da se poduzima sve u tom pravcu. Isto tako, moramo imati na umu da je županija zbog velikih oštećenja suočena i s problemom funkcioniranja ustanova u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali da se poduzelo sve kako bi djeca s početkom školske godine mogla nesmetano pohađati nastavu u mjestima u kojima stanuju, kao i to da se liječnici Doma zdravlja smjeste u adekvatne prostore i kako bi se omogućio adekvatan smještaj korisnicima domova za stare i nemoćne koji su oštećeni u potresu. Puno je posla i mi u Županiji smo potpuno svjesni da komunikacija mora biti dobra jer je pred nama zahtjevan mandat sa zajedničkim ciljem a to je obnova i stvaranje preduvjeta za gospodarski oporavak i razvoj Banije i cijele Županije.