Gradonačelnica Komes s državnim tajnikom Hanžekom u obilasku nekonstruktivne obnove

Gradonačelnica Komes s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordanom Hanžekom obišla je dvije obiteljske kuće u Ulici Ivana Trnskog u Petrinji na kojima su ovih dana u tijeku radovi na obnovi nekonstruktivnih elemenata. Kako je ovom prilikom izjavio državni tajnik, obnova ide unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, a trenutno se radovi izvode 310 obiteljskih kuća.  Istaknuo je kako uvjeti zbog građevinskog sektora i vremenskih prilika nisu idealni, ali i u takvim uvjetima uspijeva se preko 50 kuća tjedno dovršiti.

„U ovom programu je u ovom trenutku angažirano 139 mil kn ugovorenih obveza na izvođenju radova. 26 mil kn je već izvršenih ugovora, znači  naplaćenih i to je jedan  program koji se financira iz donacija u programu potresa kojima je početkom godine skupljeno 103 mil kn. U cijelom tom programu računamo obnoviti pet tisuća kuća, na što će biti utrošeno preko 200 mil kn. Vrlo je bitno zbog svih građana Republike Hrvatske  koji su donirali da shvate  gdje su donirali  i na koji način pružaju pomoć.“

Gradonačelnica Komes ovom je prilikom kazala kako  se prilikom obilaska grada vidi da je dosta radova u tijeku te da se raduje svakoj obnovljenoj „zelenoj „ kući jer svaka kuća znači osmijeh jedne obitelji.  Dodala je kako smo svi svjesni  da će zima biti teška te pozvala sve koji nisu u prihvatljivim uvjetima da se prijave u Centar za obnovu kako bi  ih se smjestilo u čvrste i tople objekte.

„Vjerujem da će ljudima ipak dati nadu ovi radovi koji su u tijeku i da će s proljećem biti jedan novi zamah. Veselimo se izmjenama Zakona i bržem pristupu i pripremama za konstruktivnu obnovu. Što se tiče samog Grada Petrinje, razmjeri štete su širi i sam centar zahtijeva dodatnu suradnju Središnjeg državnog  ureda, Ministarstva  kulture i Grada Petrinje, čeka nas puno posla.“- zaključila je gradonačelnica.

Državni tajnik najavio je kako do kraja ovog mjeseca  očekuju prvi natječaji za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a s radovima se planira krenuti čim se steknu bolji vremenski uvjeti, dok se u prvom i drugom mjesecu naredne godine očekuju prvi natječaji za izvedbu radova zamjenskih višestambenih zgrada.