Divjak:U Hrvatskoj u dobnoj skupini od 16 do 24 godine razina digitalnih vještina najveća je u Europi

U Hrvatskoj u dobnoj skupini od 16 do 24 godine razina digitalnih vještina najveća je u Europi . Ima nade za nas, iako ukupno gledajući u digitalizaciji nismo baš sjajni – piše na svom facebook profilu Blaženka Divjak (hrvatska političarka, znanstvenica i redovita profesorica u trajnom zvanju prirodnih znanosti, polje matematike na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultetu organizacije i informatike. Bivša je ministrica znanosti i obrazovanja (2017. – 2020.) u četrnaestoj Vladi Republike Hrvatske) uz čije dopuštenje prenosimo tekst.

Hrvatska je prema indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) na 19. mjestu, pa zaostaje za europskim prosjekom iako se poboljšala za jedno mjesto. U EU su u digitalizaciji najbolje Danska, Finska i Švedska, ispred Hrvatske je i Slovenija, dok su iza nje Italija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Bugarska, Rumunjska i druge.U ovim izvješćima o DESI-ju za 2021. uglavnom navode podaci iz prvog ili drugog tromjesečja 2020., što daje uvid u prvo polugodište pandemije, iako će potpuna slika utjecaja pandemije na digitalizaciju biti u sljedećem izvješću.

DESI uključuje četiri ključne kategorije: digitalnu konkurentnost, ljudski kapital, širokopojasnu povezivost, integraciju digitalnih tehnologija u poduzećima i digitalnim javnim uslugama.U kategoriji ljudskog kapitala Hrvatska je na solidnom 16. mjestu, dok u kategoriji digitalne javne uprave ili e-usluga stoji najlošije jer je na 24. mjestu.Udio građana u Hrvatskoj s najmanje osnovnim digitalnim vještinama i dalje je nizak u usporedbi s prosjekom EU, ali je zato u kategoriji digitalnih vještina na razini višoj od osnovne škole Hrvatska iznad prosjeka EU-a.

Tome su sigurno pridonijeli reformski procesi u obrazovanju koji su se provodili do 2020. od Škole za život do e-Škola, ali i napori fakulteta koji djeluju u području informatike, prirodnih i tehničkih znanosti (STEM). Međutim, udio žena u IKT-u nam je još uvijek ispod prosjeka EU-a. EK naglašava da su svi nastavnici dobili osobna računala i većina škola je bila opremljena bežičnim lokalnim mrežama. Ne treba zaboraviti i tablete za učenike osnovnih škola. Spominju se i STEM stipendije koje smo također uveli u mojem mandatu. Nadam se da će sredstva koja sada dobivamo u EU fondovima biti namjenski uložena u strateške ciljeve koji moraju uključiti i svrsishodnu digitalizaciju.

Referenca: https://digital-strategy.ec.europa.eu/…/desi-croatia