“Ne znam, morate pitati Nikolu Teslu!”

Autor: dr.sc. Dejan Kovač

Ovo mi je svakako u njegove top 3 izreke uz – na pitanje kakav je osjećaj biti najpametniji čovjek na svijetu, Albert Einstein je rekao: “Ne znam, morate pitati Nikolu Teslu!”.

Veliki ljudi su veliki jer znaju da su mali…Meni osobno Einstein uz Alana Turinga i John Nash najdraži znanstvenici sa Princetona koji su svojim izumima mijenjali svijet. Osobni rast se ne može ostvariti na negativnoj energiji, jer negativna energija razbija veze među elementima i stvara duhovna i mentalna ograničenja. Pozitivna energija stvara nove neuronske veze i omogućava inovaciju i kreaciju. Da nismo imali pozitivne energije i duhovne kreacije dan-danas bi još uvijek živjeli u pećinama bez svih modernih dostignuća današnjice.”Nacionalizam su vodene kozice čovječanstva.” treća Einsteinova izreka koja dotiče srž stvari. U figurativnom smislu, vodene kozice dolaze u ranim fazama našeg razvoja tzv. dječje bolesti. To svakako ne znači da koncept nacionalnog identiteta treba potpuno zanemariti, već moramo početi promišljati što znači suvremeni patriotizam u globalnom svijetu. Domoljublje treba pokazivati radom i sposobnošću, a ne rukom na srcu. Radom koji gradi mostove i spaja osobe, a ne razdvaja.

Svijet je u zadnjih 20ak godina postao kompleksniji, brži i povezaniji. Tokovi kapitala i rada potpuno su promijenili krajolik čovječanstva. Ekonomski napredak ne može nitko zaustaviti. Očigledno je svima da stavljanje osoba u “nacionalne kalupe” u vremenu inter-nacionalne suradnje nema smisla. Najbolje firme jesu najbolje jer ostvaruju međunarodnu suradnju. Najbolji znanstvenici jesu najbolji jer ostvaruju međunarodnu suradnju. Dokazi da stvaranje veza oslobađa većinu razinu energije, nego uništavanje.Onog trena kada prestanemo suditi knjigu po njenim koricama i usmjerimo se na sadržaj, tada ćemo moći reći da smo kao društvo evoulirali prema naprijed.

Izvor:facebook stranica Dejana Kovača uz dopuštenje