Aktualni sat 4. sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje i izbor pojedinih Odbora Gradskog vijeća

Putem zooma je u sklopu sjednice Gradskog vijeća održan aktualni sat na kojem su vijećnici postavljali pitanja, uglavnom gradonačelnici Magdaleni Komes i privremenim pročelnicima.

Pitanja su bila vezana za dovršetak nove sportske dvorane za što je odgovoreno da će do kraja godine biti izdana Uporabna dozvola.Također, vijećnike je zanimalo i vraćanja fizikalne terapije i rehabilitacije u Petrinju; za što je gradonačelnica Komes naglasila kako ostavlja to na odluku Županiji sisačko-moslavačkoj čija je to ingerencija.

Vijećnike je zanimao plan saniranja prometnica kao i sanacija istih, za koje je rečeno kako su već 5 godina u katastrofalnom stanju, za što je izrađen plan i tempo sanacije.Govora je bilo o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Petrinjčica čime bi se sva djeca koja su na čekanju upisala u vrtić, za što je odgovoreno da su građevinski radovi u tijeku i do konca godine će biti okončani.

Vijećnike je zanimalo o načinu za bolju komunikaciju prema građanima, posebice svega vezano za obnovu, ceste, aglomeraciju te da li su predmeti koje su građani predavali za konstrukcijsku obnovu iz prošlog saziva vlasti Grada Petrinje preneseni na novu vlast, obzirom su građani dobili račune za izrade elaborata.Gradonačelnica je ovdje obećala da će izvidjeti cjelokupnu dokumentaciju i mogućnosti plaćanja.Riječi je bilo o smanjivanju koeficijenta za izračun komunalne naknade za koji se očekuje da će ići snižavanje za 20 posto.

Razgovora je bilo i o transparentnosti rada Gradske uprave i trgovačkih društava kao i o imenovanjima članova NO istih.Što se tiče vraćanja izravnih prijenosa sjednica, gradonačelnica Komes je najavila kada budu uvjeti normalizirani i sjednice budu održavane u živo ići će izravni prijenos aktualnog sata, a sjednica će biti snimana i naknadno emitirana.

Tijekom aktualnog sata otvoreno je pitanje transparentnosti proračuna i praćenje tijeka novca za što je odgovoreno da će se vrlo brzo ući u projekt „smart city“ kao i različite programa kojima će se on line moći pratiti proračun.

Što se tiče izmještavanja Gradske tržnice u narednom razdoblju najvjerojatnije od sljedećeg utorka do petka tržnica će biti zatvorena i radit će se različita istraživanja za navedenu rekonstrukciju , konkretno geomehanički istraživački radovi.Kako se očekuje kad preduvjeti dozvole, na Trg hrvatskih branitelja montirati će se veliki šator sa Pigika za potrebe tržnice i za društvena događanja.

Tijekom sjednice čula se informacija kako pojedini gradovi nisu uzeli obvezu uvađanja Covid potvrda za djelatnike i građane koji koriste javne usluge, za što je gradonačelnica odgovorila kako će se o tome razmatrati.

Upit je bio i vezan za studentske stipendije čiji natječaj još uvijek nije raspisan, no kako je istaknuto to će u vrlo skoro vrijeme biti raspisano, obzirom je novi Odbor imenovan.

Postavljeno je pitanje zbog čega gradonačelnica Komes krši Statut grada i koja je uloga Gradskog vijeća ukoliko gradonačelnica samostalno donosi odluku kojom poništava prethodnu odluku Gradskog vijeća, a riječ je o odluci o obustavi Javnog poziva za podnošenje prijava u svrhu raspodjele sredstava iz proračunske zalihe za privremenu i nužnu zaštitu i popravak oštećenja nastalih uslijed potresa na našem području. Gradonačelnica Komes je istaknula kako je jasno rekla da su sredstva za tu namjenu potrošena te nije vidjela smisao u tome da se ljudi nadaju nečemu za što sredstva više ne postoje.

Postavilo se pitanje predsjedniku Gradsko vijeća je li zadovoljan načinom kako funkcionira današnja sjednica Gradskog vijeća te je još jednom podsjetio kako je oporba apelirala da se sjednica, na koju su dugo čekali, održi uživo, a ne na ovaj način. Robert Polanščak, predsjednik Gradskog vijeća je kazao kako nije zadovoljan jer bi volio da je situacija normalna i da mogu biti u normalnom prostoru. Nada se kako će se okolnosti promijeniti i da će imati sjednicu na normalan način, stoga će sljedeću sjednicu pokušati organizirati uživo, no dodaje kako sve ovisi o situaciji sa COVID-om.

Čulo se i pitanje gradonačelnici je li zadovoljna tempom i brzinom obnove u gradu koju provodi država. Gradonačelnica Magdalena Komes je kazala kako nije zadovoljna brzinom i dinamikom obnove. „Međutim, radom na terenu i članova Stožera i onih koji su nadležni za donošenje zakona o obnovi utvrdili su se nedostaci. Zakon je izmijenjen, obnova odnosno sanacija zelenih kuća je u tijeku. Vjerujem i nadam se kao i svi ostali da će se taj intenzitet obnove pojačati i da će se obnova pokrenuti i da će krenuti još brže, a sama konstruktivna obnova krenuti s ljepšim vremenom, a da će se u međuvremenu da se neće čekati lijepo vrijeme, da će se u međuvremenu pristupiti projektiranju za obnovu, a isto tako da će se u međuvremenu pokrenuti obnova u smislu montažne gradnje kuća za one koji se odluče za takav model obnove, kako je i najavljeno iz Središnjeg državnog ureda. Primijetila sam da što god mi ovdje što je u nadležnosti grada i gradske uprave, nezadovoljstvo građana je i dalje tu zbog sporog tijeka obnove“,rekla je Komes.

Prije početka Aktualnog sata, Kristijan Holsinger je prisegnuo kao novi vijećnik umjesto Vesne Brebrić, dok je Tihomir Žilić, nakon provedenih izbora za predstavnike nacionalnih manjina u Gradskom vijeću, prisegnuo kao vijećnik iz redova srpske nacionalne manjine.

Između ostaloga, oporbeni vijećnici su izrazili negodovanje što se sjednica održava on-line obzirom na teme koje se nalaze na današnjem Dnevnom redu.

U Odbor za statut i poslovnik imenovani su ; Željko Tonković za predsjednika te članovi ; Nenad Bužanić, Kristina Autischer, Nenad Radošević i Mario Tadić.

U Odbor za mjesnu samoupravu imenovani su; Tomislav Milošić za predsjednika i članovi Robert Polanščak, Tihomir Žilić, Darko Lipovac i Matej Marinović.

U Odbor za socijalnu skrb imenovani su ; Svjetlana Lazić za predsjednicu, Luca Gašpar Šako, Ivana Roksa, Višnja Jerman i Ankica Krnjaić Magdić za članove.

Odbor za stipendije čine sljedeći članovi; Ankica Krnjaić Magdić, Fran Komlinović, Danko Vuić i Nikola Bartulić, za predsjednika je izabran Darko Lipovac.

U Odbor za javna priznanja imenovani su; predsjednik Zvonimir Martinović, članovi; Andrijana Radučević Bobinac, Maja Rudelić Zadrović, Nenad Bužanić i Nenad Radošević

.Novi Odbor za imenovanje ulica i trgova; Robert Polanščak, Kristijan Holsinger, Domagoj Bernić, Vladimir Krpan i Nenad Radošević.

U Odbor za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata imenovani su; predsjednik Nenad Bužanić, Goran Brebrić, Božo Križić, Francek Tonković i Joso Tičak.

Odbor za urbanizam ima 4 člana, a pozivaju se građani da strukovno predlože jednog člana obzirom su pozicija i opozicija dali svoje prjedloge, a imenovani su; Alen Pereković, Matija Piškur, Tihomir Bunjan i Danko Vuić.Odbor za gospodarstvo i poljoprivredu čine; predsjednik Jasenko Krovinović, a članovi su; Ivana Roksa, Hrvoje Kihalić, Robert Groza i Tihomir Bunjan.

(tekst i foto Grad Petrinja)