‘Sisak 1984’

Ciklus fotografija ‘Sisak 1984’ Darka Bavoljaka stavlja u fokus zatečeno stanje u postrojenjima Željezare Sisak i Rafineriji nafte Sisak.Željezaru Sisak je Darko Bavoljak posjetio na dan 22. 4. 1984. godine, što daje ovim fotografijama izrazitu dokumentarističku dimenziju, izravni pogled uperen u ljude, u njihovoj neposrednoj blizini, a tijekom njihovih dnevnih radnih pocesa ili ‘pauza’.

S druge strane, tu su i gotovo apstraktni prizori dijelova industrijskih postrojenja koji donose neposredan portret prostora rada. Njima Bavoljak, pronalaženjem svoje putanje zraka svjetlosti kroz objektiv kamere, daje poetski komentar, koji postaje još kompleksniji i značenjski upečatljviji kada ga imamo mogućnost iščitavati u dvostrukoj suvremenosti – onoj 1984., i ovoj sada.Bavoljak i tada, kao i kroz cijeli svoj fotografski opus koji je nastajao kasnije, donosi fotografiju s karakterističnim fokusom na jasno uspostavljene odnose i promišljene interelacije između onoga što je objektivno, a što subjektivno u fotografiji kao mediju.

Darko Bavoljak je donirao Gradska galerija Striegl 34 fotografije iz ciklusa ‘Sisak 1984’.Ovaj ciklus crno-bijelih fotografija Darka Bavoljaka na temu industrijskih kompleksa Željezare Sisak i Rafinerije nafte u Sisku čini jedinstvenu cjelinu i vrijedan prilog galerijskom fundusu i zbirci koja obuhvaća radove suvremenih hrvatskih umjetnika. ”Sisak 1984” donosi prikaze postrojenja, proizvodnih procesa i njihovih aktera s kojima se kroz Bavoljakove fotografije uspostavlja izravan odnos bez ustezanja, a koji je u pristupu blizak „poletovskom“ krugu fotografa. Ovaj ciklus također je važan doprinos programskim aktivnostima Gradske galerije Striegl vezanim uz interpretaciju, prezentaciju i valorizaciju Parka skulptura Sisak.

Izložbu fotografija možete pogledati danas s početkom u 12 sati u prostoru Gradske galerije Striegl.

Očekuje vas i mala podnevna zakuska, stoga, dođite na subotnje umjetničko druženje u vašoj galeriji.Ovaj program se održava uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i u skladu s važećim odlukama Stožera cilivne zaštite RH. Stoga, ponesite svoje covid potvrde/putovnice.