Uz ovakvu desnicu HDZ će vladati vječno!

Autor:Dejan Kovač

Jedni napadaju Matu Rimca jer “uvozi” radnike, a drugi u ovakvoj situaciji pokreću referendum “da je pandemija stanje okolnosti u kojima Hrvatski sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom.”
Problem “tradicionalne desnice” je što se nije prilagodila globalnim kretanjima i nikako da se transformira u “modernu desnicu”. Dok se ljevica, u svijetu i Hrvatskoj, polako transformira iz ostataka “socijalističkih i komunistčkih” tvorevina 90ih prihvačajući globalna kretanja, desnica pogotovo uHrvatskoj je zarobljena u ropotarnici povijesti te se bavi svjetonazorskim pitanjima, umjesto da ponudi građanima bolju ekonomsku perspektivu. I to još svjetonazorskim pitanjima koja rade dodatne podjele u već razjedinjenom društvu, dok bi se trebali svi ujediniti oko promjena u društvu oko kojih se svi slažemo bezobzira na politički spektar: demografski kolaps, borba protiv korupcije, reforma zdravstvenog, socijalnog, obrazovnog i mirovinskog sustava.

Razlog tome je što desnica u Hrvatskoj nije našla odgovore na globalna kretanja rada i kapitala preko državnih granica te se stalno okreću suverenističkim tezama na jedini input u proizvodnoj funkciji koji mogu “kontrolirati” a to je zemljište, naša “rodna gruda”. No, i tome je uskoro kraj, pa se nalaze u idejnom deficitu s obzirom na politički spektar.

Gospodo, ako hoćete braniti suverenitet Hrvatske i ostati unutar svog političkog spektra, onda napravite referendum o zaštiti strateških resursa Hrvatske prije nego istekne moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i pravnim subjektima.

Ma da mislim da je i to glupost iz 2 razloga. Znali smo sa ulaskom u EU koja prava i obveze dobivamo. Ne može milijun građana Hrvatske koristiti jedna prava dok radi i posluje u EU, a da ta ista prava ne vrijede obrnuto.
Drugo, u zadnjih 30 godina smo se pokazali kao izuzetno loši gospodari u najvažnijoj grani koja je vezana na zemljište – poljoprivredi. I tu leži korijen problema – izgubila se glasačka struktura sa depopulacijom iz ruralnih dijelova.

Gospodo, ako hoćete spriječiti deficit i odlazak radne snage, “dignite” plaće na način da smanjite porezne presije građana i poduzetnika. Desnica i liberali bi trebali biti obje opcije orijentirane pro-market tj. za tržište, razlike su samo u ekonomskim ciljevima. Naša desnica, ekonomski gledano kroz povijest, je ljevica.

Osobno, nisam za “stožerkraciju” i svakodnevne PR kampanje od Vlade i slažem se da Vlada sa lošom kampanjom kroz slanje dvostrukih poruka i neimanjem čvrstog stava oko pandemije je direktni krivac za ovo stanje, ali trebamo se zapitati kada se Hrvatska dvotrećinski složila oko i jedne teme u zadnjih 30 godina?
Mi nažalost nismo razvijenije demokracije Zapada koje mogu imati manjinske Vlade, već nam je uvijek potrebna većina, makar ona i nije normativno u pravu.

Svatko ima punu slobodu i pravo da pokrene inicijative i referendume, i mislim da postoji velika vjerojatnost da će se dobar dio potpisa i skupiti. No, ta činjenica govori dosta o našim političkim vođama i njihovim sljedbenicima – ne razlikujemo bitno od nebitnog u datom trenutku.
SDP je npr. pokrenu dobru inicijativu za smjenu glavne državne odvjetnice zbog nepravilnosti u radu, koju bih osobno odmah potpisao.