Simbolična zahvala volonterima povodom njihovog dana

Povodom  Međunarodnog dana volontera koji se obilježava u nedjelju, 5.prosinca, Grad Petrinja uputio je simboličnu zahvalu svim volonterima koji su koji su od 29. prosinca do danas pomagali Petrinji nakon razornog potresa koji se dogodio u prosincu prošle godine.

Na pročelju Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja postavljen je veliki  transparent s natpisom : „Dragi volonteri, hvala za pomoć kad nam je bilo najteže!“.

U ime gradonačelnice Komes zahvalu volonterima uputio je Branislav Koljaja, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Petrinje rekavši:

„Na taj način se Grad Petrinja odužuje, zahvaljuje  iako tu ne postoje riječi zahvale, kojima bi se mi odužili svim volonterima koji su već 29. prosinca u popodnevnim satima došli u Petrinju i sve ovo vrijeme do danas pomagali nesebično Petrinji. Grad Petrinja nikada neće se moći odužiti ni riječima ni djelima. Mi ćemo simbolično svake godine obilježavati ovaj dan i to je naša dužnost i to je jedini obol koji mi možemo dati.“

Krunoslav Komesar volonter hrvatskog Centra za potresno inženjerstvo-interventna služba, podsjetio je kako je na područje Petrinje  nakon prvog potresa 28. prosinca došlo 50 inženjera za pregled oštećenih objekata. „Drugi dan se već povećao taj broj i dio naših inženjera je stradao u onom jačem potresu koji je uslijedio 29.prosinca, srećom nitko nije imao težih povreda osim nekih napuknuća i lomova. Ukupno je sudjelovalo oko 1700 inženjera svih struka, većinom građevinara, arhitekata, geodeta i drugih struka i još jednim im se zahvaljujemo.“Naglasio je kako se Hrvatski centar za potresno inženjerstvo odnedavno i službeno i organizirao kao Interventna inženjerska služba što znači da je postao jedna od budućih temeljnih operativnih snaga kao što je HGSS, Vatrogasna zajednica ili Crveni križ.

Ivana Malović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Petrinja također se zahvalila svim volonterima koji su nam pomagali u danima nakon potresa, te pomažu i danas.

„Naravno zahvaljujemo se i svima onima koji nisu unutar naše organizacije volontirali, ali su volontirali za dobrobit ovoga grada. Pod kapom Gradskog društva Crvenog križa Petrinja volontiralo 763 volontera i oni su odradili 15 846 sati. Volontirali su ljudi iz cijele Hrvatske, naravno domicilno stanovništvo, cijela županija, cijela Hrvatska, međutim imali smo i međunarodne volontere iz Njemačke, SAD-a, Australije, Novog Zelanda, Latvije i Francuske. Crveni križ je vodio evidenciju volontera od prvog dana i upravo iz tog razloga mi znamo da je toliki broj sati odrađen i sa tolikim brojem volontera“, rekla je Malović.

Na samom kraju, zahvalu svim volonterima, a posebice  svim vatrogascima izrazio je Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Petrinja napomenuvši kako  petrinjski vatrogasci još svakodnevno rade na otklanjanju posljedica potresa iako je taj dio posla, kako smatra već treba prijeći u poslove građevine.

Zahvaljujemo  djelatnicima Hrvatskog doma koji su postavili transparent zahvale volonterima.