Petrinjsko proljeće:Dragi sugrađani, na sve naše upite i zahtjeve dobili smo SAMO IZGOVORE

Inicijativa građana Petinjsko proljeće se upravo obratila javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Poštovane Petrinjke i Petrinjci, zakoračili smo u vrijeme došašća. Vrijeme nade, mira, radosti i ljubavi. Vrijeme radovanja porođenju Djetešca koje je svijetu podarilo svjetlost i otkupljenje grijeha. Za razliku od brojnih drugih gradova širom svijeta, Petrinja u vrijeme došašća ulazi devastirana kao nikada u svojoj tisućljetnoj povijesti. Dešava se baš ono što smo stalno ponavljali – UŠLI SMO U PROSINAC, približava se tužna godišnjica onog stravičnog dana a da se u Petrinji gotovo ništa nije pomaknulo s mrtve točke.

Svi rokovi koje su nam obećavali na brojnim sastancima odavno su istekli, još u rujnu i listopadu. Već mjesecima ponavljamo istu problematiku, koja još uvijek zagorčava naše živote, ali se ništa konkretno ne dešava. Podsjetimo se, po tko zna koji put, samo nekih od problema na koje ukazujemo.

➡️Dom zdravlja u Lopašićevoj još uvijek nema konkretan plan za daljnji rad. Dolazi zima, kako da ljudi normalno idu liječniku? Minusi će biti sve veći, a svi tipovi bolesnika ( djeca, mladi, kronični bolesnici, onkološki bolesnici ) čekaju na otvorenom minimum zdravstvene zaštite u nehumanim uvjetima.

➡️Obnova zgrade Doma umirovljenika u Petrinji imala je rok za završetak u rujnu. UŠLI SMO U PROSINAC, a prema posljednjoj informaciji koju imamo zgrada će biti obnovljena do ljeta 2022., dakle obnova će trajati dulje od godine dana

.➡️Autocesta – do kraja rujna trebao je biti potpisan ugovor s izvođačima radova i završena projektna dokumentacija za čvor Žažina koji je vrlo važan za Petrinju. UŠLI SMO U PROSINAC. Još u studenom odabran je izvođač, ali je uložena žalba na odabir.

➡️Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji – kako nam je rečeno još u kolovozu, elaborat za obnovu je već tada bio u izradi, no još uvijek nema vidljivih pomaka. UŠLI SMO U PROSINAC

.➡️Normalizacija prometa kroz Petrinju – vraćanje Nazorove ulice u promet do početka rujna, za promet jednom trakom, za pješake tunelom. UŠLI SMO U PROSINAC i svjedoci smo da Nazorova nije niti približno spremna ni za pješake niti za promet.Ni ostale prometnice po gradu nisu ništa bolje. Do kada ćemo čekati njihovu obnovu?

➡️Izgradnja I. OŠ – uklanjanje temelja i kopanje još uvijek traje, a rok za postavljanje kamena temeljca i početak gradnje nove škole bio je rujan. UŠLI SMO U PROSINAC, a prema informaciji dobivenoj iz županije I. OŠ trebala bi biti u funkciji tek u lipnju 2023.

➡️Jedino što se pomaknulo s mjesta jest izgradnja modularnog vrtića i uređenje pješačke staze koja povezuje Centar novog života sa centrom grada – do sada je bila u katastrofalnom stanju, raskopana i bez rasvjete noću.I opet ponavljamo, samo je sada rečenica – UŠLI SMO U PROSINAC.Pa kad već ponavljamo, onda treba ponoviti i slijedeća pitanja

KAKO JE MOGUĆE DA REPUBLIKA HRVATSKA TIJEKOM PUNIH 11 MJESECI NIJE USPJELA IZGRADITI NITI JEDNU JEDINU OBITELJSKU KUĆU?!

KAKO JE MOGUĆE DA JOŠ UVIJEK NISU UKLONJENE SVE UGROŽAVAJUĆE GRAĐEVINE?

KAKO JE MOGUĆE DA JOŠ UVIJEK NISU OBNOVLJENE OBITELJSKE KUĆE SA ZELENIM NALJEPNICAMA?❓

Svaka kuća i svaka petrinjska ulica ima svoju bolnu priču, i ta agonija traje gotovo godinu dana.Dragi sugrađani, na sve naše upite i zahtjeve dobili smo SAMO IZGOVORE – krenuti će ovih dana, počinje uskoro, očekujemo da će sve biti ubrzo riješeno, u narednom vremenu, kratkoročno će biti gotovo, do kraja godine, početkom iduće godine, na proljeće, vrlo brzo, radi se na tome… odgovorni iz Središnjeg ureda za obnovu magistrirali su na izgovorima koji nam ništa nisu donijeli.

Stoga još jednom, ponovo, upućujemo apel gradonačelnici, gradskim vijećnicima, predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike Hrvatske i svim tijelima uključenim u proces obnove, za što većim angažmanom u obnovi Petrinje. Upućujemo ga ne za svoj osobni boljitak, nego za dobrobit Petrinje i svih njenih građana.Petrinja to zaslužuje, zbog svega što je preživjela u posljednjih trideset godina svoga postojanja. Omogućite građanima Petrinje što brži povratak u normalu i vratite osmijehe na lica petrinjskoj djeci.