Franjo Tuđman zauvijek će ostati upisan u povijesti kao predsjednik pod čijim smo vodstvom dobili samostalnu i slobodnu državu, koju danas tako ponosno zovemo Lijepom našom

Autor:Vesna Škare Ožbolt

Franjo Tuđman bio je sjajan strateg i taktičar, sjajan državnik i osoba od koje sam imala sreću naučiti dosta toga. Važnost i veličina Franje Tuđmana ogleda se u činjenici da je utemeljio slobodnu Hrvatsku, ali je to učinio na krilima zajedništva. Nije dopuštao sukob starih i novih struktura, niti lijevih i desnih. „Hrvatska treba i lijevu i desnu nogu da bi mogla hodati“, znao je reći. Na politici pomirbe, Tuđman je izbjegao građanski rat, ali je i objedinio hrvatsko iseljeništvo s Domovinom. Iako je bio vojnik u ratno vrijeme, bio je mirotvorac u srcu. U Domovinskom je ratu čak četiri puta proglašavao oproste onima koji su sudjelovali u pobuni protiv Hrvatske. I u tome je veličina Franje Tuđmana.

Sigurna sam da će povijest, onima koji se još uvijek pitaju, dati odgovore o izmišljenim pričama da je s Miloševićem dijelio BiH u Karađorđevu i drugim sličnim spinovima. Franjo Tuđman shvaćao je politiku kao šahovsku ploču, i za svaki je svoj potez razmišljao tri koraka unaprijed. Omogućio je naoružanje Hrvatske i oslobođenje tek kad su propale sve realne šanse za mir. Nije bio uglancani diplomat, politički korektan i uvijek unutar linija, željan medijske privrženosti. Bio je lider. Državnika takvog kova više skoro da nema.

Zato danas, na 22. godišnjicu njegove smrti, sjetimo se da je Franjo Tuđman ostvario svim Hrvatima diljem svijeta ono što su generacijama sanjali- slobodnu, samostalnu i našu Hrvatsku.“Gospodine predsjedniče, Vi ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države. Ali kao i svi veliki ljudi, niti Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeće generacije. Ali vjerujte, učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom.” (Henry Kissinger u obraćanju Franji Tuđmanu).