Radionica Poduzetništvo žena u ruralnim područjima u prostoru Ekološkog centra Vrata Zrinske gore

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede po prvi puta provodi program strukovnog osposobljavanja žena poduzetnica u ruralnim područjima na na temu “Poduzetništvo žena u ruralnim područjima”. Jedna od radionica održana je i  u Prnjavoru Čuntićkom, u prostoru Ekološkog centra Vrata Zrinske gore.

Ovo je prvi u nizu sličnih programa koje Uprava planira provoditi u ruralnim područjima, a podršku ovakvim aktivnostima Ministarsva svojom posjetom radionici dala je i gradonačelnica Magdalena Komes. Kazala je kako je veseli vidjeti toliko prisutnih žena istaknuvši kako tu vidi velik i dobar potencijal.

“Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede što je s ovakvim osposobljavanjem krenulo, možda čak i simbolično, s ovog područja, s ruralnog područja grada Petrinje i vjerujem da će uroditi plodom. Evo, čuli smo da ima višestrukih koristi od ovog obrazovanja, dodatnog usavršavanja. Pozovite i ostale za koje smatrate da imaju potencijala, zato što ovo područje petrinjsko i gradsko, a naročito ruralno, ima jako puno potencijala ne samo za poljoprivredu kao takvu, nego i za seoski turizam. Nadam se da ćemo zaista napraviti jednu dobru, cjelovitu priču brendiranja u turističkom smislu i Petrinje i njezinog područja koje uključuje naravno i ruralni dio“, kazala je gradonačelnica.

Višnja Krapljan, voditeljica Odjela za nepoljoprivredne djelatnosti  objasnila je kako je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede korisnik mjera Ruralnog razvoja te kako je ovaj tečaj financiran iz tih sredstava. Edukacije je besplatna,a po završetku polaznice dobivaju potvrdu o osposobljavanju koja im  može koristiti pri kandidiranju za određene mjere Ruralnog razvoja. Uvjet za pohađanje tečaja je da su žene članice OPG-a. Krapljan kaže kako ih raduje što su se, zahvaljujući upravo ovom tečaju, tri žene uključile u OPG (na kojem su i dosad radile, ali nisu bile službeno upisane kao članovi).

Polaznice su iskazale svoje zadovoljstvo tečajem naglasivši kako produbljuju svoje znanje, a u razgovoru se dotaklo i teme loših  pristupnih cesta koje OPG-ovima znaju predstavljati problem. Gradonačelnica je vezano za tu temu naglasila kako je svjesna problema.  „Mi smo počeli raditi popise problematičnih cesta do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Oni imaju velike probleme s dobavljačima – kada se nasipa, ako ceste nisu dovoljno nasute, čak ni ne žele doći do njih. Tu se javljaju veliki problemi i zaista ćemo uskočiti što se tiče financija”, rekla je gradonačelnica te dodala kako se nada da će u tome imati i pomoć Ministarstva obzirom da su financijske mogućnosti grada skromne