Zlatna pirueta u Sisku

Autor: Marjan Gašljević


Najstarije natjecanje u umjetničkom klizanju u svom 51. izdanju održano je u Sisku od 8. do 11. prosinca 2021. po prvi put izvan Zagreba od 1968. godine kada je održana prvi put ali ne pod današnjim imenom koje je dobila 1972. godine. Natjecanja se održavaju u seniorskoj konkurenciji u disciplinama pojedinačno muškarci, pojedinačno žene, parovi te ples na ledu. Hrvatski klizački savez je jedan od rijetkih sklizačkih saveza na svijetu koji ima čak pet međunarodnih natjecanja koja su u kalendaru Svjetske sklizačke federacije (ISU). Uz seniorsku Zlatnu piruetu tu su Zlatni medvjed u kojem se natječu športaši u kategoriji od kadeta do junior, Mladost trofej u kojem se natječju klizači od kadeta do juniora u umjetničkom klizanju, ISU Junior Grand Prix – Croatia Cup te Trofej Zagrebačkih pahuljica u sinkroniziranom sklizanju. Da se radi o natjecanju najviše razine u sklizačkom sportu govori činjenica da je Zlatna pirueta 2001. poslužila je kao kvalifikacijsko natjecanje za ZOI 2002.


U ovom 51. izdanju Zlatne piruete u Sisku su se predstavili sklizači u umjetničkom klizanju iz 18 zemalja Svijeta a građani Siska dobili su mogućnost u svojoj prelijepoj Ledenoj dvorani vidjeti najveća imena umjetničkog sklizanja u svijetu te uživati u ovom prelijepom sportu i bravurama na ledu najboljih svjetskih umjetnika sklizanja.
Mi stariji iz „crno – bijelog svijeta“ televizije prisjećamo se nenadmašivih prijenosa velike sportašice i, poslije, novinarke i TV komentatorice Milke Babović koja je ostavila neizbrisiv trag prenoseći Piruetu. U tim komentarima učili smo nazive pojedinih elemenata umjetničkog sklizanja ali ono što je posebno obilježilo te prijenose bili su slikoviti opisi kostima klizačica i klizača.


U Sisku smo imali posebnu prigodu sami uživati u vještinama klizačica i klizača ali i u ljepotama njihovih kostima te savršenstvu figura kojima su nas ostavljali bez daha. Obzirom na svjetsku popularnost Zlatne piruete koja je godinama punila zagrebački Dom sportova građani Siska nisu se nešto iskazali posjetom usprkos više nego popularnoj cijeni ulaznice od 20,00 kuna a za djecu ulaz slobodan. Osobno sam razočaran jer se svakodnevno na društvenim mrežama i osobno susrećemo s njorganjima „kako se ništa u našem gradu ne dešava“ a onda ostanemo doma spremajući se za neko novo njorganje tipa „tko je što ukrao, tko je koga zavaljao, tko je koga uhljebio, tko je komu pogodovao.“ Ne, nije epidemija korone kriva za sve, krivi smo si sami jer, izgleda, i pasji drek u Sisku ima političko obilježje. A onima koji su se, bilo bi lijepo, „morali ukazati“ na ovom svjetskom događaju na dušu i sramotu.


Usput, natjecanje je organizirano uz maksimalno poštivanje epidemijskih mjera i vrhunsku organizaciju koja je ponudila i nešto događanja oko sklizanja kao i nagradne igrice za posjetitelje. Sama, pak, dvorana svojom ljepotom i funkcionalnošću te vrhunskom rasvjetom i ozvučenjem dala je događaju posebnu, višu dimenziju.
Svaki će zaljubljenik u sport, napose, umjetničkog sklizanja poželjeti da se i naredna Pirueta kao i druga velika sklizačka natjecanja održe u Sisku uz nadu da će Siščani prepoznati ljepotu i vrijednosti ovog i drugih sportova na ledu te odvojiti malo vremena za „nahraniti“ oko i dušu bravuzornošću sportaša.