Vjekoslav Uvalić deset godina trajni đakon: Duhovnost, vjera, religijske kreacije iz petrinjske gline

Autor: Antun Petračić

U Rimokatoličkoj crkvi svaki svećenik  prvo postaje đakon, pa onda svećenik. U novije vrijeme Crkva zaređuje za đakone i oženjene muškarce, očeve, koji doživotno ostaju đakoni i ne mogu postati svećenici. 

Svaki đakon može krstiti, vjenčati, pokopati, pričešćivati, propovijedati i posluživati na misi, nositi pričest bolesnicima, predvoditi molitvu vjernika, dijeliti blagoslov, aktivno sudjeluje u svakom drugom pastoralnom pomaganju i jačanju-širenju duhovnih aktivnosti. Ne može služiti sv. misu, ni ispovijedati, ni podijeliti bolesničko pomazanje, što su službe koje pripadaju svećeniku. 

U trima gradskim župama Petrinje, Preobraženja Gospodnjeg, Sv. pape Ivana  Pavla II i sv. Lovre đakona i mučenika, već deset godina dužnost trajnog đakona obavlja  Vjekoslav Uvalić, r. 1973. u Banja Luci, s adresom stanovanja i života u Mošćenici. U braku s vršnjakinjom Mirnom roditelji  su šestero djece: Ane Marije (23), Davida (22), Emanuela (21), Dolores (20), Pavla (13) i Marte (7 godina). 

U čvrstoj nakani da se do kraja života posveti ovom pozivu Vjekoslav Uvalić  ispunio je pet osnovnih uvjeta: bio je u braku deset godina, stariji od 30 godina, stekao teološku izobrazbu, dobio suglasnost supruge i odobrenje mjesnog župnika. 

Sukladno svemu tome, sisački biskup mons. Vlado Košić 10. prosinca 2011. trajnim đakonima  zaredio je Vjekoslava Uvalića iz Petrinje, Danijela Mihaela Jurića iz Pešćenice i Željka Kovačevića iz Jamnice, a na samu desetu obljetnicu njihova ređenja, sinoć je  u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji, predvodio svečanu spomen misu. 

Uz više svećenika Petrinjskog i drugih dekanata, biskupa je „dvorio“ slavljenik iz Petrinje, a u mislima i molitvi sjetili se ostale dvojice, od  kojih je trajni đakon Jurić nedavno umro  s koronom, a Ž. Kovačević izostao uslijed Covid samoizolacije.  

U propovijedi je biskup Košić naveo kako su prije deset godina ova tri trajna đakona bili prvi u tada tek obnovljenoj Sisačkoj biskupiji, a potom sve vrijeme predano i nesebično služe svojoj Crkvi i vjernicima. 

– Zahvalimo Bogu što imamo ovakve ljude koji propovijedaju Božju riječ-rekao je biskup. 

Vjekoslav  Uvalić  vratio je sjećanje  na 25. studeni od prije 30 godina dolaskom u Petrinju iz rodnog zavičaja u BiH,  podsjetio  kako je u to ratno vrijeme  u  Mošćenici župnik za Petrinju i Hrastovicu bio sadašnji biskup Košić, zahvalio svećenicima  na potpori i suradnji, istaknuo pohvale supruzi, djeci i cijeloj brojnoj zajedničkoj  obitelji brata i sestre, a njegovi  sinovi sinoć su ministrirali i posluživali u svečanoj misi.

Petrinjski trajni đakon i supruga Mirna prenose bračna katolička iskustva polaznicima zaručničkih tečajeva, Vjeko redovito održava osnovno školsku nastavu vjeronauka, tri zadnje godine službeni je  duhovnik svih hrvatskih branitelja za  cijelu RH…

Izvan crkve i toga poslanja, odnedavno je nazočan i u petrinjskoj obrtničko-kulturnoj tradiciji. Otvaranjem u Mošćenici Obrta VUK  (Vjekoslav Uvalić kiparstvo)  krenuo je u novootkriven, preko noći u snu primljen Božji dar umjetničkog oblikovanja petrinjske gline u djela sakralne umjetnosti. Zadnji javni tematski povezan  uradak takvog  autorstva  su kip Isusa za raspelo i  hrvatski vojnik u klečećem položaju, postavljeni na bivšem željezničkom kolodvoru ispred novih prostorija Udruge veterana – ratnih veterana Domovinskog rata Grada Petrinje. 

Trajni đakon iz Petrinje pun je  ideja i kreativnih projekcija primjene  gline za  svoja nova slična  djela.