Dok se u Hrastovici ne obnovi župna crkva: Montažna dvorana kao kapelica sv. Bartola i sv. Duha

Autor: Antun Petračić

Ovomjesečna treća nedjelja predbožićnog Došašća- Adventa kao posebno važna i značajna ostat će upamćena u katoličkom puku župe sv. Bartola, u petrinjskom prigradskom mjestu Hrastovici.  

Veliki broj djece, mladih i odraslih iz ovoga i okolnih sela pod nebeskim patronatom i zaštitom sv.Bartola, apostola i mučenika, jednog od 12 Isusovih učenika nazočilo je velikom crkvenom slavlju. Članovi KUD Hrastovička gora u narodnim nošnjama, među gostima zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, okupili su  se u središtu Hrastovice na  otvorenju s blagoslovom  novosagrađene funkcionalne montažne  dvorane koja  privremeno zamjenjuje  u lanjskom potresu oštećenu i s crvenom oznakom neupotrebljivu župnu crkvu. 

Novi prikladni zamjenski objekt  tik je uz  župnu zgradu i nedaleko od crkvenog svetišta na hrastovačkoj uzvisini,  a „sada je liturgijski prostor, zajednička kapelica sv. Bartola i sv. Duha“ kaže upravitelj ove župe fra Dragan Grizelj. 

Njemu i svim ostalim zaslužnim za samo u nekoliko mjeseci izgrađenog zamjenskog crkvenog prostora i uređenog okoliša, čestitao je i zahvalio  sisački biskup mons. Vlado Košić. Blagoslovio je novu kapelicu, a u propovijedi  podsjetio kako je  Biskupija podigla 14 sličnih dvorana uz one  crkve kojima predstoji nova izgradnja ili sanacija, što je plan i za  sv. Bartola. 

Doratni  župnik u Hrastovici i tijekom ratnog   progonstva zajednički za cijelu Petrinju, sadašnji biskup Vlado Košić je  rekao kako je oštećenje sv. Bartola posljedica potresa, ali i  Domovinskog rata, u kojem je neprijatelj srušio crkvu, a preko oltara prokopao put.

 – Da to nije učinjeno, crkva bi ovdje bila sagrađena kao i u Petrinji, koja se tresla, ali nije tako oštećena da se ne bi mogla koristiti. Ovdje se zbog novorađenih temelja, zbog puta koji je nasilno napravljen od neprijatelja, to nije učinilo na pravi način i sada imamo posljedice. Ali, mi ćemo se ovdje okupljati, važno je da sačuvamo svoje zajedništvo, da budemo živa Crkva, koja se okuplja – kazao je biskup. 

Govoreći o velikom pomaganju stradalima od potresa, bez razlike na vjeru i nacionalnost, Vlado Košić je istaknuo rad 3000 volontera  Caritasa Sisačke biskupije i puno raznovrsne pomoći podijeljene u najkritičnijim danima velike katastrofe. Kako je ova nedjelja 12. prosinca u Hrvatskoj  bila i Dan Caritasa, sva prikupljena sredstva od vjernika namijenjena su  i dalje potrebitima.  

Biskup Košić je također najavio  kako će na prvu godišnjicu strašnog potresa, 29. siječnja 2021. simbolično  od 12,19 sati u crkvi sv. Lovre predvoditi misu zadušnicu za sve poginule žrtve ove katastrofe. 

Poslije misnog slavlja  najmlađa dječica ove župe obradovana su paketima sv. Nikola, a  osobno ih je uručio sisački biskup.

Radosna u srcu zbog  nove kapele sv. Bartola i sv. Duha, u željnom očekivanju obnove župne crkve, od Nove godine svoju dužnost svakodnevne zvonarice i  stalne sakristijanke na mlađu ženu-nasljednicu  prenosi Ljubica Radučević.  U uzornom posluženju  u sakristiji,  skrbi za urednost crkve i okoliša sv. Bartola prevela je  neprekidnih  35 godina, od zime 1986/1987.  Od župnika je dobila  ključeve nove dvorane, poslije misnog slavlja u nedjelju zaključala vrata, a uskoro će ovaj posao voditi mlađa žena. U siječnju će Ljubica Radučević postati „obična“ Hrastovčanka, ostaje „samo“ župljanka crkve apostola sv. Bartola.