Kažu – u Petrinji je super

Autor:Snježana Drvodelić

Katkad gledam središnji dnevnik na HTV-u. I tamo je super. Kao i nama u Petrinji je super oni kažu. Gsp. Hanžek je prezentirao fotke kako trebaju izgledati kuće koje će se graditi na Baniji. Od silnog oduševljenja zaboravio reći kada bi se trebale graditi. Al nema veze. Dok se ne izgrade mi možemo biti sretni jer jako lijepo izgledaju…na fotkama ! Od Plenkovićevih hvalospjeva živjeti ne možeš. Te najveći rast bdpa , te dizanje plaća i mirovina… I to zaboravio reći koliko će se obogatiti umirovljenici pogotovo oni koji su zaradili mirovinu. A možda mu 68,00 kn nije dobro zvučalo na tv-u. I to je super. Zaboravio čovjek reći sitnicu a to je kako će se taj rast odraziti na nas koji živimo u 18.st. Inače nam BDP raste i premijer ima smiješak poput Mona Lize  jer je ushićen što je eto drugi u EU po nečemu pozitivnom. Jer dosada smo bili među gornjim članicama samo po pokojnima od corone.  Na nas postpotresne   se taj rast najviše odnosi. S obzirom da nam je infrastruktura u 18.stoljeću rast će biti ogroman. Bićemo prvi. Skok iz 18. u 21. stoljeće je zaista za pamćenje. Kao i obrnuto. Iz 21. u 18. gdje smo pali od 29.12.prošle godine i još se  nismo teleportirali u stvarno vrijeme.  Da ugođaj bude potpun pa da ne mislimo kako nam u 18.st.nije dobro pobrinuo se naš biskup Košić.

Nasmiješen i obasjan božjom providnošću dao postaviti kip Madone sa djetetom ili naše zaštitnice, Gospe , ispred novog paviljona u bolnici.

Što je bio veliki događaj sam po sebi. Jer nemamo dovoljno kipova i crkava. Pa nam treba još. Zato u bolnici ima previše hrane, medicinski uređaji su muzejski primjerci jer  su nabavljeni u vrijeme komunističkog mraka ,i  toaletnog  papira ima previše i ne  nosimo ga sa sobom ako slučajno trebamo ostati u bolnici.

Biskup je pravi lumen .  Pomolimo se ispred kipa na -5 i ravno na patologiju. I u ostalim djelatnostima za koje skrbi država kao što su sudstvo i  školstvo ne može biti bolje. Sudovi pogotovo. Onog u Sisku nema, odnosno od čitavog suda ostale dvije sudnice u upotrebi, škole su smjestili u dvije smjene pa su se tu snašli jer ni broj djece nije zavidan. Dok dopuste Mađarima da izgrade školu  ići će odmah prenamjena jer djece neće biti. Zato će se svi suditi pa može biti Sud. Jer sa starim ne znaju što će. Stavili grede oko njega i to je to. Čula sam da nemaju mjesto za zatvor. Evo ideje. Bolnica patologija, Škola sud, sud zatvor i Rafali po nebu, i der zucker kommt zu letzt otpad svud oko nas jer nas država tako voli da smo im super destinacija za sve vrste otpada…… Ako ste mislili da je scenarij za scf film nije….Možda bliska budućnost…..Živi bili pa vidjeli….