Zagrebačka premijera drame Mariusa von Mayenburga ‘Kamen’, koprodukcija ZKM-a i Beogradskog dramskog pozorišta, 22.prosinca u ZKM-u

U srijedu, 22. prosinca 2021. u 20 sati, održat će se u ZKM-u zagrebačka premijera drame Mariusa von Mayenburga „Kamen“, u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Beogradskog dramskog pozorišta. 

„Kamen“ je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući – samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću – od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu. Mariusa von Mayenburg, autor drame, vrlo je značajan njemački suvremeni  tekstopisac, koji je svoju afirmaciju već doživio na europskim pozornicama, a sada će prvi put biti predstavljen i hrvatskoj publici.

Marius Von Mayenburg je njemački dramski pisac čija se djela redovno izvode u londonskom Royal Courtu, kao i na europskim scenama, a stalni je pisac berlinskog kazališta Schaubuhne, dobitnik mnogih priznanja. Njegov specifičan mračni humor kojim razlaže socijalno-politička ustrojstva suvremenog svijeta kroz pripovijesti o razorenim obiteljskim odnosima prepoznatljiv je i u drami “Kamen”, koja će prvi put biti izvedena u Beogradu, Zagrebu i u regiji.

“Drama Kamen govori o tome što se događa kada pojedinac u zajednici odluči tragati za istinom i po cijenu svoje sigurnosti izgrađene na lažima, potiskivanjem i ignoriranjem, što neminovno vodi u amneziju i izobličenu interpretaciju prošlosti. Svatko tko živi na ovim prostorima zna točno o čemu je riječ. Kamen koji iznova ostavljamo u nasljedstvo svakoj idućoj generaciji prijeti da nas konačno proguta kao Mayenburgova rupa u kojoj likovi kriju obiteljsku povijest koja onda postaje simbol nacionalne. Dug je proces oslobađanja od toga kamena, ali prvi je korak priznati ga, osvijestiti. Tek poslije toga može uslijediti dugo razdoblje pregovara i pomirenja s njime”, zapisali su dramaturginja predstave Katarina Pejović i redatelj Patrik Lazić.

Premijera u Beogradskom dramskom pozorištu 11. prosinca 2021.

Premijera u Zagrebačkom kazalištu mladih 22.prosinca 2021.

Marius von Mayenburg

‘KAMEN’

s njemačkog preveli: Drinka Gojković i Boris Perić

Redatelj: Patrik Lazić

Dramaturginja: Katarina Pejović

Scenografkinja: Vesna Popović
Kostimografkinja: Marta Žegura
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
Oblikovateljica zvuka: Teodora Đurković
Autori video materijala: Jelena Tvrdišić i Aleksandar Jakonić
Asistentica redatelja: Ana Janković

Glume:

Witha: MIRJANA KARANOVIĆ
Wolfgang: DADO ĆOSIĆ
Heidrun: NATAŠA MARKOVIĆ
Hannah: IVA ILINČIĆ
Mieze: DORIS ŠARIĆ KUKULJICA
Stefanie: MIA MELCHER

djevojčice u videu: Maša Zoroe i Staša Baničević

Inspicijentica: Petra Prša

‘Kamen’ – foto: Dragana Udovičić