Olovkice, blokići, kišobrančići, navali narode sve džabe

Autor: Marjan Gašljević

Neki vlasnik OPG-ovac s povelikim brojem ovaca u najboljoj namjeri i potrebi napisao oglas: „Tražim osobe za šišanje ovaca.“ Drugi mu, pak, dobronamjernik odgovori: „Obratite se na Hrvatska vlada, Trg svetog Marka 2, Zagreb,“

Smijati se ili plakati? Kako se uzme. Jučer je, eto, ministar odgovoran za obnovu Banovine od šteta nastalih uslijed potresa kojem ćemo za koji dan odbrojiti cijelu godinu predstavio plan promidžbe iste te obnove koja je još u Hamletovskim  promišljanjima „ili hoće, ili neće“. Za tu promidžbu predviđeno je  2 160 000 kuna bez PDV-a. Kupiti će, kažu, olovke, blokiće, kišobrane, stikove i platnene torbe. Po kojem će ključu dijeliti te materijale ministar se nije očitovao. Obzirom da je stanovnika daleko više nego planiranih kišobrana nužno je znati ključ podjele. 

Nesretne građana Banovine s kojima se već godinu dana „loptaju“ raznorazne bitange obećavajući im svašta ta vijest ne može čak niti rastužiti. Davno su oni rastuženi i u svojoj bespomoćnosti pokušavaju si, koliko je to moguće a nešto baš mnogo i nije, pomoći. I u toj nemoći netko im ponudi promidžbeni materijal. Svakome normalnom ta nespretna i nesretna promidžba liči, baš liči, na sprdanje. 

Pokušaj opravdanja ministrovih prirepaka da je taj nesretni novac namijenjen isključivo za promidžbu pa, hajde, da ga potroše nije samo nespretna priča  kao da ministra „boli“ što će raja misliti o trošenju novca za pizdarije s kojim se je moglo sagraditi bar 3 – 4 kuće. Stanovnici Banije naprosto vape za olovkama i blokićima. Je, taj novac, po strogim Europskim uzusima trošenja mora se potrošiti na promidžbu što, pak, ne znači da se moraju kupiti baš (pre)skupi kišobrani, olovke i ostale pizdarije. Pa ima stvari koje bi bile nemjerljivo korisnije Banijskoj sirotinji a mogu se svrstati u „promidžbu“. Ili, možda, za te stvari ne „pada“ dovoljno velika provizija. „Ma to je kikiriki!“ Kazati će netko tko kuži putove provizije. Je, ali domaćim pohlepnicima niti jedna kuna nije za odustati. 

Istovremeno „curi“ vrijeme za onih 5,1 milijardi iz Fonda za pomoć EU. Njih nitko i ne spominje. Hrvatski „stručnjaci“ su digli ruke od tog novca kojem će se „nasmiješiti“ netko u EU koji je sposoban i zna izraditi programe i povući sredstva. Vješti vladini spin-maheri, ili ti, lažovi složiti će priču i, vjerojatno, Narod Banije će biti kriv što sredstva nisu povućena jer su „mlitavi i nedotupljeni“. 

Stožeraši Medved i spomenuti Horvat neki su dan slavodobitno virtualno predstavili dva tipa kuća koje će, u neko dogledno vrijeme, graditi na Banovini. Revni su novinari već gurali mikrofone dječici i bakicama po Banovini pitajući ih da li im se kuće sviđaju. Razdraganosti i euforije nije bilo kraja ali se je već sutradan sve to ugasilo kada je netko od stručnjaka za građevinu „provalio“ da zidovi tih kuća nisu adekvatni podneblju i ne odgovaraju standardima. 

Istovremeno s čela Fonda za obnovu „odletio“ je Vanđelić. Čovac je, inače, vezan za Baniju ako nikako drugačije onda činjenicom da ju je 91. došao braniti  pa završio u četničkim kazamatima zajedno s ostalim Glinskim policajcima. Oni što ga tada „sklepetaše“ bili su „vlast“ kao i ovi danas samo što su tada ovi današnji otišli a danas su oni prvi, isto, „otišli“. Kako ono pjeva Gundulić „tko bi gori, eto je doli, …“. A da oni „gori“ ne opraštaju po kratkom je postupku isti taj Vanđelić „nogiran“ i iz Nadzornog odbora INA-a u korist jednog besprizornog lika. 

Što čeka INA-u? Isto što i Baniju. Tuga i jad. A ne, Baniju čekaju lijepi šareni kišobrani, olovke s logom, blokići za pisanje, šarene kišne kabanice i platnene vrećice s logom u koje se sve to može pospremiti kada kiša ne pada. 

A ako vam, pak, nešto nije pravo ili se osjećate neošišano javite se na adresu s početka teksta. Ošišati će Vas jamačno.