30 godina 80. samostalnog bataljuna: Ostvareni sveti cilj i motiv – Oslobođenje i povratak u Petrinju!

Autor: Antun Petračić

Udruga ratnih veterana- veterana Domovinskog rata Grada Petrinje ne posustaje od  uhodanog  očuvanja tradicija i održavanja istine, ne zaborava  sjećanja na domaće petrinjske postrojbe u Domovinskom  ratu.  Slijedom toga obilježena je 30-obljetnica od 15. prosinca  1991. kada je po zapovijedi Operativne zone za Sisak i Banovinu oformljen 80. samostalni bataljun HV (Petrinjski).  

Sjećanje na ondašnje ratno vrijeme obilježeno je u prostorijama  Udruge ratnih veterana na kraju Ulice Ivana Mažuranića, uključujući ispod križa i pokraj spomenika hrvatskog branitelja od više izaslanstava stavljanja svijeća, s  molitvom  trajnog đakona, duhovnika hrvatskih  branitelja Vjekoslava Uvalića.  

Potpredsjednik Udruge Damir Božićević  je podsjetio   kako je 80. samb formiran do 10. siječnja 1992., upravo u danima međunarodnog priznavanja samostalnosti Republike Hrvatske  s jedinim sveti ciljem i motivom: Oslobođenje i povratak u Petrinju!  

– Činili su ga novo mobilizirani pripadnici HV, pričuvni časnici i iskusni zapovjedni kadar dokazan u formiranju Zbora narodne garde Petrinje te Petrinjci  pristigli iz drugih postrojbi s raznih strana i ratišta cijele Hrvatske. U oslobođenoj bivšoj raketnoj bazi u Žažini počela je intenzivna obuka časničkog i zapovjednog kadra i vojnika, a u toj vojarni uz izuzetnu disciplinu bilo je organizirano sve  što ide uz vojne postrojbe… 28. siječnja 1992. održana je svečana prisega ovog bataljuna, čiji su pripadnici sredinom veljače preuzeli borbene položaje od 74. bataljuna, 145. brigade i 57. samb, na potezu Šestanj brdo, Međurače, Nebojan – Letovanić, Stara Drenčina – Rakovo polje. Uz svakodnevne oružane provokacije, snajpersku paljbu, odbijanje nekoliko jakih pješačkih napada, te izmjenu minobacačke artiljerijske vatre, 80. samb, na sreću, nije imao poginulog vojnika, a 11 je ranjeno…Preustrojem petrinjskih snaga 1. travnja 1992. ovaj bataljun u novoformiranoj 162. brigadi HV postaje 2. bojna, a kasnije su pripadnici i u 12  domobranskoj pukovniji, te u 2. GB Grom. Zapovjednik 80. samb bio je Slavko Kolić,  zamjenik Vlado Kunert… Hvala svim pripadnicima ovog bataljuna za ne mali doprinos Domovinskom ratu- kazao je Damir Božičević.

Predsjednik Udruge ratnih veterana – veterana  Domovinskog rata Grada Petrinje Zlatko Iskrić u svome je obraćanju   naglasio kako se uporno   sjećaju ratnih dana i u tome ne pretjeruju, iako im se sa strane to znade reći. Upitao je  zašto postrojbe Hrvatske vojske Grada Petrinje i okolnih mjesta nemaju svoju ulicu te odgovorio onima koji se „savjetima“ i „sugestijama“ javljaju na društvenim mrežama 

-Gospodo, ovaj prostor je Udruga sama našla i uz pomoć drugih ljudi, donatora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije i našeg Grada, uredila ga je za zajednicu, nije za sebe, a  nama se sada prigovara. Pitamo se zašto? I neka nam se konkretno kaže – kome smetamo? Dolazi Božić, vjernici slave puni nade i mi se nadamo da će svi koji su propatili u ovom potresu i pandemiji, živjeti u svojim kućama. Mi im ovdje pružamo jedan dio i rješavamo njihove probleme i nikome nismo zatvorili vrata. Za one dušobrižnike, još ću jednom reći: članovi ove Udruge  sakupljali su i prodavali staro željezo da dalje radimo, nas to nije stid, ništa nismo ukrali, ništa nikome oduzeli, imamo i dalje sponzore koji nas prate cijelo vrijeme i za kraj, potpisali smo Ugovor o korištenju ovog prostora- kazao je Z. Iskrić.

(Od njega smo za čitatelje  PS portala pobliže doznali kako su Udruga  i HŽ-Infrastruktura, kao pravi konkretni Božićno-novogodišnji poklon Petrinjcima, ugovorili daljnje korištenje nekadašnjeg istovarno-utovarnog skladišta na bivšem željezničkom kolodvoru u Petrinji. Tako će Udruga s riješenim pravnim stanjem  nastaviti uređenje preostalog unutarnjeg  prostora, zamišljenog za nove aktivnosti, te stalnog mjesta eksponata njihove   spomen izložbe.)   

Na  30-obljetnici sjećanja  ustrojavanja 80. samb  u ime Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje nazočio je Nenad Bužanić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata SMŽ i koordinator za branitelje Grada Petrinje. Pohvalio je bivše suborce na  preuzetoj velikoj obavezu obilježavanja  obljetnica svih petrinjskih postrojbi. 

– Ovima koji zamjeraju da imate puno proslava,  „ne drži vodu“, jer vi ste na sebe preuzeli velik teret i puno posla, od  vas iziskuje puno rada, osobnog odricanja i svega ostaloga. Na tome vam zahvaljujem u ime sisačko moslavačkog  župana i gradonačelnice Petrinje. Želim vam i dalje uspješan rad, nemojte pokleknuti! – zaključio je N. Bužanić.