Božić je blizu – započeo Advent u Glini

U subotu, 18. prosinca 2021. na gradskoj šetnici ili korzu službeno je započeo Advent u Glini koji će se nastaviti i slijedećih dana brojnim kulturno-zabavnim događanjima. Sunčani zimski dan izmamio je van brojne Glinjane koji su pratili raznoliki program i razgledali raznoliku ponudu na štandovima niza udruga, gradskih ustanova, OPG-ova i sl. Našlo se tu svega – lijepih rukotvorina, božićnih ukrasa, kolača, tombole, domaćih proizvoda – prirodnih sokova, džemova, likera, jabuka, meda…


Jedan od štandova koji je izazvao posebno zanimanje je bogata šarena ponuda glinske Udruga „Sveta Agata“. Udruga djeluje oko dvije godine, a cilj joj je pružanje svekolike pomoći ženama oboljelim od raka-kako u poboljšanju kvalitete života oboljelih i liječenih žena tako i unaprjeđenja kvalitete liječenja i psihosocijalne pomoći – kako njima tako i njihovim bližnjima. Ove je godine na svom štandu ponudila veliki izbor kolača i različitih rukotvorina koje su izradile vrijedne i spretne članice, a sav prihod od prodaje namijenjen za pomoć djeci, na žalost, prerano preminulih članica.
Prigodno bogato ukrašena drvena kućica glinske Udruge gljivara „Kraljevka“ ispred prostorija koje koriste, također je plijenila pažnju prolaznika. Vrijedne članice i članovi ove Udruge darovali su posjetitelje sitnicama – ručno izrađenim anđelima i druženjem uz okrjepu. Kako je vrijeme odmicalo, šetnicom se počeo širiti primamljiv miris prženih srdelica, rižota i lignji. Oni koji su probali, svjedoče da im je baš pasao taj morski jelovnik jer je sve bilo super pripremljeno.
Pored službenog protokola otvorenja Adventa, među brojnim posjetiteljima adventsku ponudu su razgledali i gradonačelnik grada Gline Ivan Janković sa suradnicima, zadržavši se s građanima u razgovoru. Koliko smo primijetili, sa zadovoljstvom su kušali i ponuđene delicije.


Sudionici današnjeg Adventa koje nisam ovdje poimence spomenula, a takvih je mnogo, neka mi ne zamjere. Svi ste uložili mnogo truda i ljubavi, jednostavno – bili ste divni. A ja sam malo zakasnila pa nisam sve stigla vidjeti i zapisati. Fotke će ipak reći više od tisuću mojih riječi. Jer nakon gotovo čitave godine dana straha, razočaranja, pustih ulica, rana, ruševina – učinilo mi se da je Glina danas oživjela i disala novim dahom. U zraku se osjetila radost nadolazećeg Božića. Ostaje nam obrisati suze, dignuti glavu i hrabro krenuti u novi dan, u novu godinu – pružiti ruku onima koje pomoć trebaju i prihvatiti zatreba li nama. Graditi novo i radovati se što smo tu…


Za ps portal Katica Gašljević Tomić
Foto: KGT
Udruga „Sv.Agata“ –Sanja Štingl Vlašić
Udruga „Kraljevka“ – Ljubica i Drago Lauš
Grad Glina