Stigli paketi iz Novog Zagreba: Djecu i unuke hrvatskih branitelja Petrinje darivali školarci i fokloraši Svete Klare

Novinar Antun Petračić


Greben stabilne anticiklone sa suncem i toplinom neuobičajenom u tjednu Božića, u jučerašnju nedjelju popodne ojačao je raspoloženje Petrinjaca, a uz lijepo vrijeme još je i humanitarni događaj dodatno razveselio, iznenadio i obradovao skupinu mladih i odraslih naših sugrađana.


Između blagdana sv. Nikole i darova ispod borova kod svojih domova ili u kontejnerima i mobilnim kućicama, 50 djece vrtićke dobi i školskog uzrasta do osam godina života darovano je obilno raznovrsno popunjenim šarenim paketima, poklonima vršnjaka i odraslih humanitaraca iz Svete Klare s područja Novog Zagreba.
Blagdansku ljubav uoči rođenja malog Isusa i solidarnost uz prvu godišnjicu katastrofalnog potresa za male Petrinjce pokazalo je svih 80 članova Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara i cijeli 3. c razred tamošnje osnovne škole, koju pohađa ukupno 700 učenika.


Darove su dobili Una, Leonardo, Luka, Roko, Tea, Tena, Mia, Saša, Maja, Ognjen, Luka, Lucija, Lea, Ela, Petar, Petra, David, Rebeka, Leda, Andrija…. i još 30 jednakog uzrasta, a njihovi su roditelji ili djedovi-bake hrvatski branitelji, aktivni sudionici Domovinskog rata.


Zato je predaja darova, uz baku Mrazicu i dva joj pomagača, preuzela Udruga Inicijativa hrvatskih branitelja Grada Petrinje, a svečanost održana u dvorištu člana udruge Ive Vranića- Buve. Onu djecu koja nisu mogla osobno nazočiti, „zamijenili“ su bake ili djedovi, uz mališane iz Petrinje darivana su djeca-unuci hrvatskih branitelja iz Bresta Pokupskog, Male Gorice, Mošćenice, a nekoliko paketa odneseno je kućama djeci s invaliditetom i u posebnim potrebama.
Inicijatorica ovog velikog predbožićnog darivanja je Mateja Janković, mlada majka i supruga kojoj je lanjski potres oštetio kuću za rušenje, s oznakom crvene naljepnice. U silnoj nevolji pomogli su nepoznati ljudi , vezano preko facegrupe iz daleke Češke javio se donator s obećanjem da će obitelji sagraditi novu kuću, pa je čak i kupio gradilište u Lekeničkoj poljani. Tamo su građevinski radovi poodmakli i s proljeća će mlada obitelj useliti u svojih novih 80 kvadrata sigurne nastambe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


–Ova dobrota iz svijeta, u suradnji s prijateljima s facebooka iz Svete Klare, potakla je kod njih pripremu ovog donatorskog darivanja djece i unuka naših branitelja. Hvala im svima neizmjerno, od srca i ljubavi, u ime radosne djece i njihovih zahvalnih roditelja, baka, djedova – na nedjeljnoj podijeli paketa rekla je Mateja Janković.