“Igračke nove za mirnije snove” – nove igračke za petrinjske mališane

Savez izviđača Hrvatske i agencija HEARTH pokrenuli su početkom 2021. veliku nacionalnu kampanju nazvanu HAPPYCENTAR – „Igračke nove za mirnije snove“.Kroz akcije širom Hrvatske prikupljen je veliki broj igračaka i poklona za djecu s potresom pogođenih područja koje su organizatori u srijedu, 22. prosinca 2021. podijelili vrtićkoj djeci te djeci od 1. do 4. razreda svih osnovnih škola na području Grada Petrinje.

Radi se o više od 1500 komada novih  igračaka koje su podijeljene petrinjskoj djeci ,  a Savez izviđača Hrvatske zahvalio je i svojim partnerima koji su se odazvali akciji i doprinijeli da bude ovako uspješna (Reiffein banka, Rotary club Zagred Gradec, Udruga branitelja domovinskog rata „Zagrebački Velesajam“, Hrvatska zajednica tehničke kulture).

Gradonačelnica Komes zahvalila je izviđačima i njihovim partnerima na prekrasnoj akciji, ali i na volontiranju i donacijama u danima nakon potresa. „Djeca jedna su od najosjetljivijih skupina i kao takvi su u potresu i neposredno nakon potresa prošli teške traume. Velika većina djece je s majkama napustila ovo područje nakon potresa dok su bili ovi jači potresi, međutim, na sreći, usuđujem se reći da se ipak većina njih vratila. Ove igračke simbolično neka izliječe sve te njihove traume koje su prošli. Mi smo u Gradu prepoznali potencijal u djeci i njihovim roditeljima kako bi ih zadržali na području grada, da ne damo dodatne razloge za odlazak iz Petrinje, odlučili smo se nadogradnju objekta našeg Dječjeg vrtića“, podsjetila je Komes.

Kampanja se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a službeno su je podržali Hrvatski sabor, Ministarstvo hrvatskih branitelja te Pravobraniteljica za djecu.

Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade izrazila je zadovoljstvo što su se i oni priključili kampanji te dodala: „Dajemo malo topline i sreće uz ove nadolazeće dane onima koji su nama najbitniji, a to su naša djeca, naši mladi, naši novi odrasli ljudi buduće generacije koje će graditi ovaj grad i koji će, nadamo se, ostati živjeti u ovom gradu.“