Svuda je lijepo, ali kod kuće je naljepše

Autor:Dejan Kovač

U Hrvatskoj čak 91.3% građana ima vlastitu kuću, a samo 8.7% renta, dok u Njemačkoj samo 50.4% ima vlastitu kuću, a ostali rentaju. Koji je razlog ovome?Nekoliko je osnovnih razloga ovom fenomenu.

Prvo je nasliijeđe socijalizma/komunizma. Zemlje bivšeg Istočnog Bloka imaju dominatno veći udio vlasništva nego zemlje Zapadne Europe. Ne znam točnu statistiku, ali bilo bi zanimljivo pronaći statistiku koliko % je građeno i kupljeno u bivšoj državi nasuprot u zadnjih 30 godina?

Drugo, nije funkcija nižih cijena, koliko mobilnosti na tržištima rada. Ako koristimo određene paritete kupovne moći tj. maknemo apsolutne razlike u cijenama i dohocima, Hrvatska ima natprosječno visoke cijene nekretnina u odnosu na ostatak EU.

Znači, u relativnom odnosu kod nas je skuplje, ali svejedno imamo visok postotak kupovanja nekretnina.Dominatan odgovor, leži u shvaćanju i “življenju” ekonomije. Mobilnost na tržištu rada u Hrvatsoj je doslovno nikakva. Opet naslijeđe bivšeg sustava. Navik’o čovjek da mu firma blizu kuće, zaposli se na početku karijere i ostane do mirovine – idila… Planska ekonomija izgleda da je savršeno planirana, kada mogu procijeniti 40 godina unaprijed razvoj tehnologija i potreba ljudskog kapitala, tako da je ista osoba u istom “preduzeću” optimalna 40 godina…

U Njemačkoj jedan dan radiš u “Minkenu”, drugi dan u Hamburgu, pa u Dresdenu, itd. Postoji ogromno tržište rada i osobe nisu vezane za ognjište već za svoj osobni poslovni razvoj. Ako mi je bolje na idućoj poziciji i imam veću plaću, lako ću si pronaći i bolji stan.Npr. dok sam živio u Americi, jedan podataka me frapirao. Svaki dan oko 1.2 mil radnika putuje na posao u New York! Zamislite skoro da naša cijela radna snaga Hrvatske putuje minimalno 30 km, a u prosjeku 50 km na posao.

U Hrvatskoj iako postoje mali pomaci u mobilnosti na tržištu rada, mi smo još daleko od razvijenog i mobilnog tržišta rada. Ako nas 90% u startu kupi kuću negdje – pitanje je koliko nas uopće želi odseliti iz tog grada u potrazi za boljim poslovnim prilikama?

Veli stara narodna – ako želiš čovjeka zarobiti – kupi mu kuću.