Korona i reprize

Autor: Marjan Gašljević

Ako famoznom Vici ne mogu poništiti doktorat koji je, dokazano, hrpetina iskopiranih bedastoća sve gledajući televiziju i sam razmišljam krenuti Vicinim putom. Možda bih, čak, Vicu uzeo za mentora ali mi nije cilj ekonomija već medicina. I to odmah virologija, epidemiologija ili tako nešto. Siguran sam da Vice nije odslušao više o ekonomiji od mene o medicini. Evo, već treću godinu slušam od mnogobrojnih stručnjaka on line predavanja o korona virusu, njegovim mutacijama, posljedicama zaraze i kako prepoznati da si zaražen baš tim virusom. Između svih tih „predavanja“ postoji itekako mnogo prostora za bar jedan „doktorat“ koji bi popunio rupe između tih razlika u mišljenjima predavača. Osobno mislim da bih bio najuspješniji u „hvatanju kontakata“. Prošećem, recimo, Splitskom rivom i „fatam“. „Kavica, sunce, more, šušur,…“. Ili, recimo, svratim u Zagreb na prosvjed „majki – odgojiteljica“. Danima i noćima skakuću po zagrebačkim trgovima tražeći kruha bez motike ili kako su izumili najnoviji naziv za to „demografsku mjeru“. Što baš u Zagrebu ako znamo da se najviše iseljava iz Like, Banovine i Slavonije. Oni, eto, nemaju „demografske mjere“ za plaću bez rada. Njima djecu čuvaju bake i susjede dok rade za minimalac manji od „mjere“ u lokalnom dućanu.

„Fatao“ bih i po Stradunu i Kalelargi. U noćne klubove bih svratio sam da predahnem jer „normu“ bih prebacio samo na jednoj utakmici. 30 tisuća i nešto gledatelja i svi s kovid potvrdama ušli na stadion za pola sata? E to je zbilja podatak za doktorat neoboriv makar i ne imao članske iskaznice. 

I dok na svim medijima teku „on line“ predavanja o koroni oni bolesni postaju još bolesniji, a oni bolesniji umiru sa ili bez korone najčešće od bolesti koje nemaju veze s koronom i koje su se prije pojave korone uspješno dijagnosticirale i liječile za razliku od sada kada se pacijent teže probije do bolnice od korona virusa. Notorni Vili voli spominjati „dobre brojke“. Koliko su dobre brojke one koje govore da je u 2021. godini preminulo 20 tisuća građana više nego prethodne? 

Tom se podatku mogu radovati jedino u Mirovinskom da nije Tome Medveda koji i danas 27 godina poslije Domovinskog rata uspješno štance nove branitelje vodeći računa da se na bi pojavio višak sredstava u Mirovinskom fondu. Možda su „majkama – odgojiteljicama“ mogli dati status branitelja i tako ih skinuti s vrata, a one bi, u dobroj veteranskoj maniri, nastavile s „šušurom“ na zagrebačkoj špici ispijajući kavice i ćubeći namazane ćube pitajući se koliko će im skočiti „pemzija“ kod narednog povećanja. A djeca? Tko pita za djecu? Oni veći će visiti u kladari, a malce, koji još ne znaju pisati, čuvati će susjedova baba koja nakon 35 godina rada ima mirovinu 1700 kuna pa čuva bebače za par sto kuna. 

Usput, Bandićeva udovica cvili da nema za život uz mirovinu od 6800,00 kuna. Jadno da ne može biti jadnije i to ne od nesretne Vesne već od novinara koji ju je „navukao“ na priču pa je sada nemilosrdno rastežu u maniri „Vještičjeg bata“. 

Istovremeno jedna TV ekipa zaskočila je nekog lika koji bi, kao, trebao znati koliko se je zainteresiranih javilo za famoznu Plenkovićevu mjeru 200 000 kuna za povratnike iz inozemstva. Sve mi to liči na vic kada je Mujo u jeku rata otvorio bordel na tromeđi Hrvatske, Bosne i Crne Gore, a Haso ga pita „kako ide posao?“. „Ma super!“ Odgovara mu Mujo. „I koliko zaposlenih imaš u bordelu?“ Ne da se Haso. „Za sada sam sam.“ Tako i lik odgovori: „Ma, pitaju ljudi, pitaju.“

O koroni kao i mnogim drugim stvarima u Hrvatskoj mislim da je najviše kazao Ustavni sud i to ne u onom dijelu trojice sudaca koji su bili „protiv“. Samo „mišljenje“ za koje im je trebalo dvije godine epidemije naglo je donijeto kada je MOST obznanio da imaju dovoljno potpisa za referendum, koji, da budemo iskreni, ako se i održi neće promijeniti ništa ali je Sud kazao i pokazao da funkcionira „na poziv“. 

Istovremeno DORH je, poučen iskustvom „afere Žalac“, zatrpao EPPO s nekih 35 predmeta u kojima postoji sumnja za muvanje novcem iz EU fondova. Neki obavješteni kažu da se predmeti odnose na, uglavnom, bivše ministre. Kako je aktivno još nekih četiristotinjak predmeta a još tri puta više na listi čekanja zbog gužve razmišlja se, vele, da se Hrvatska povuče iz EU prije nego joj pohapse vlast. O tome se, naravno, na televizijama ne priča. 

I kada ti, onda, dojadi „on line“ nastava o koroni primiš se „šaltanja“ po mnogobrojnim TV kanalima. Van ne možeš jer ti riva nije na nogu pa da se ušuškaš u šušur. Suđene su ti reprize starih i starijih repriza. „Sam u kući“, jedan, dva, tri, … „Partizanska eskadrila“, … 007, … „Žikina dinastija“, jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, …. Itd. 

Kada će proviriti sunce pa da krenem brojiti turiste a ne da „fatam“ ove koronaše po rivi? Turiste bar razumijem kojim god jezikom pričali a ovi domaći koronaši samo: „Aaaaaa.“ „Eeeeee?“ ispod sunčanih naočala veličine kotača pa ti, bio i doktor, razumij.