Mentalno zdravlje svih se čuva tako da se ne traži previše

Nezainteresirani učitelj u razredu zadaje „tihi rad“, a disciplinu rješava testiranjem, ali ocjenu uglavnom ne upisuje u imenik. Naime, nije baš radio s učenicima pa da ga ne tužakaju. Većina učenika u razredu je zadovoljna, ravnatelj je zadovoljan jer nema briga, kolege odmahuju rukom jer čovjek je malo trom ili star, a sindikat ga štiti jer je dobar s ljudima i uredno plaća članarinu.
To je sada i strategija za 2022. resornog ministra obrazovanja.
Neće se učitelje, nastavnike i profesore upućivati ni na kakve edukacije, neka oni tiho rade koliko sami znaju i po svojoj unutarnjoj motivaciji. Pa, valjda se još nečega sjećaju od ranije!
Ponovo će se po prvi puta uvesti nacionalni ispiti na određenom broju škola, ali ti rezultati neće utjecati na ocjene učenika, upise, ali niti na nastavnike. Da se ne bune!
Bit će i probna matura, koja je istina bila planirana za prošlu godinu, ali bit će ok da učenici probaju mjesec dva prije prave mature. Stigne se stisnuti kampanjsko, strateško učenje.
U visokom obrazovanju će vjerojatno novi propis ugledati svjetlo dana, ali se politika vodeće stranke koja programira izbore za rektorat, studentski zbor, dekanate neće mijenjati, a i ok je ako se tu i tamo dodijeli doktorat polupismenom članu. Pa, bolje da su i malo lošiji, glavno da su naši!
Sindikati su uglavnom zadovoljni, jer većinu njim (s izuzetkom visokog obrazovanja) ne brine kvaliteta, a svi koji plaćaju članarinu imaju jednaka prava na zaštitu, pa mada radili štetu.
Sretan je i premijer jer nama problema s obrazovanjem, nema nezgodnih pitanja u klubu o kurikulumima ili izmjenama zakona. Ima u ladici i već pripremljeni projekt cjelodnevne nastave, a cilj je da ga se svede na gradnju, dogradnju i betoniranje. To je ono što birači vide!
Čak je i predsjednik HOK-a progutao, ili nije primijetio, da se nastavlja dualno obrazovanje, jer će dobiti neku kompenzaciju, a i on pripada „našima“. Uostalom, ne čita on Monitor o obrazovanju Europske komisije o Hrvatskoj (prosinac, 2021) da saznao da dualno ide dalje.
Uostalom, tko je taj Monitor uopće pročitao, kome je on važan, pita li tko za reforme u obrazovnom sustavu? Najveći kritičari su dobili sastanak kod premijera, a i neku lovicu za projektiće, časopise ili knjige, zasjeli na pozicije koje im je omogućilo upravno vijeće koje imenuje – zna se ili im je malo neugodno napadati kolegu koji je star ili samo malo trom.
Mediji i analitičari, ne rogobore puno, jer o čemu se može tu govoriti. Čovjek je malo trom, ali nije glup samo se umorio, teško ga je uhvatiti jer puno vremena provodi u lovu, na svježem zraku.
Uostalom pandemija je tu, pa svima treba odmora. Mentalno zdravlje svih se čuva tako da se ne traži previše.

Prenesno u cijelosti s facebook profila prof.dr Blaženke Divjak