A političari kao političari, zadnjih 30 godina nam je bio kriv rat, narednih 30 godina će nam izgovor biti pandemija

Autor:Dejan Kovač

Od 1980. do danas omjer zaposlenika i umirovljenika u Hrvatskoj je pao sa 4 na nekih 1.2 u 2020. Ako se uzmu u obzir zaposleni u državnom i javnom sektoru čija se plaća uzima iz proračuna onda smo na nekih 1:1 odnosu. Znači, na svakog zaposlenog građanina Hrvatske u privatnom sektoru dolazi jedan umirovljenik. Nije ni čudo da dodišu, kada je cijeli teret intergeneracijske solidarnosti pao na njih + punjenje proračuna.Osim pada broja osiguranika za više od pola milijuna, imali smo i ogroman skok u broju umirovljenika sa 450 tisuća na 1.2 mil u promatranom periodu. Nitko ne postavlja pitanje – tko će to u dugom roku da hrani?

Imamo izuzetno negativan demografski rast, ne otvaramo nova radna mjesta, a broj umirovljenika iako usporava, ali svejedno raste kroz vrijeme.Godišnje izdvajamo oko 35 milijarde kuna ili oko 10 posto BDP-a. Problem su svakako povlaštene mirovine, koje ima čak 20%. Hrvatska ima oko 20% invalidskih mirovina, dok je prosjek EU oko 7%. Dalje, te povlaštene mirovine čine čak 2.5% BDP, znači cca naš prosječni godišnji rast ide na njih, dok unatoč ogromnim izdvajanjima za mirovine, više od pola milijuna umirovljenika ima manje od 2000 kn mirovine.U Hrvatskoj postoje povlašteni za vrijeme radnog vijeka, a super povlašteni u mirovini.

U medijima je nedavno pokrenuto fama oko mirovina i reformi koja ne rješava strukturne probleme oko, ne mirovinskog, već ekonomskog sustava. Jednom kad riješimo glavne probleme ekonomskog sustava, riješit ćemo i mirovinskog. Povijesno pristupamo rješavanju problema površno ili su to privatne agende i privatni interesi. Trula baba lan da joj prođe dan.Pandemija Covida je nažalost iskorištena da se zamaskiraju svi problemi i to Vlada vješto koristi. U cijeloj priči mi nisu jasni mediji – da su nama redovno glavne priče – je li Beroš nosio masku i tko je kriv – Banožić ili Milanović?

Promjene u društvu neće doći ako ne stavljamo ih pod “spotlight” već metemo pod tepih…Proći će i ova pandemija uskoro, no naši strukturni problemi će ostati. Ne samo ostati, već ih je ova pandemija samo dodatno produbila. A političari kao političari, zadnjih 30 godina nam je bio kriv rat, narednih 30 godina će nam izgovor biti pandemija.Promjene u društvu očekujte 2060….

Osim ako ne uleti neki novi izgovor…