‘Huddersfield’ u utorak 11. siječnja 2022. ponovo na daskama ZKM-a

Huddersfield prema slavnom tekstu Uglješe Šajtinca je neprolazna priča koja se lako čita u svim društvenim i povijesnim trenucima, te govori o generacijama mladih koji traže svoj komadić sretne zemlje i lijepe budućnosti. 

Huddersfield donosi nadasve zanimljivu priču o generaciji tridesetogodišnjaka koji traže svoje mjesto pod suncem. U odnosu na Lijepu našu čak im se i kišovito jorkširsko predgrađe Huddersfield čini obećanom zemljom. „Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano“ – u toj jednostavnoj rečenici, koju negdje pri kraju drame izgovori jedan od njezinih protagonista, smješten je čitav, brutalan ali nevjerojatno porozan, svijet ovog iznimnog komada o nemogućnosti donošenja životnih odluka, o potrazi za domom, srećom, smislom.
Mračna i dirljiva, Huddersfield je ujedno i nevjerojatno duhovita predstava u kojoj će vas oduševiti i izbor glazbe. Predstavu nosi snaga glumaca mlađe generacije od kojih su neki već afirmirane glumačke zvijezde: Adrian PezdircDado ĆosićMateo VidekUgo Korani te Tina Orlandini, a izvrsne su uloge dali i dugogodišnji članovi ZKM-ovog ansambla Sreten Mokrović i Filip Nola.

Šajtinčev tekst je istovremeno potresna, duhovita, mračna i surova priča o ljudima uhvaćenima u svijetu beznađa. Četvorica prijatelja se nalaze u kući jednoga od njih, a povod tome je dolazak drugoga od njih iz Huddersfielda, grada blizu Leedsa, u rodni grad. Ova sumorna priča o generaciji tridesetogodišnjaka razbijenih snova, čiji životi su siromašni i materijalno i duhovno, može se lako umjesto u Zaječar smjestiti u bilo koji manji grad postsocijalističkih zemalja. S problemima likova vrlo lako se može identificirati netko iz Karlovca (u koji je u našoj verziji drame smještena radnja), Zaječara, Bihaća ili nekog mjesta u Poljskoj, ali isto tako i bilo gdje drugdje na svijetu pa i Ivanova pjesma o pužu koji nosi svoju kuću sa sobom gdje god pošao vrijedi jednako za sve.

Tekst je za izvedbu u ZKM-u adaptirao i dramaturški obradio Tomislav Zajec, a predstavu je režirao Rene Medvešek.

Službeni trailer predstave pogledajte OVDJE

Izvedba: 11. siječnja u 20 sati.

Ulaznice kupite u ZKM internetskoj trgovini: ULAZNICE