Kod nas je rekli bi – “prošla baba s kolačima”

Autor:Dejan Kovač

90-ih nismo dopustili ulaz direktnih stranih ulaganja, jer nas je tukao patriotski zanos pa smo “pravili” lokal-patriotske kapitaliste. Zato smo tu gdje jesmo. Danas se povrat na ulaganja u Hrvatsku prepolovio, tako da je pitanje tko želi uopće ulagati?
U periodu 2003. – 2008. na 1 mil $ direktnih stranih ulaganja kreirali smo 6 zaposlenih, dok danas kreiramo skoro duplo manje – 3.2. Dok neke države imaju veliki skok povrata na uloženog, Hrvatska je imala najveći pad. Razlog tome je relativni pad u dobrom državnom upravljanju i stabilnom poslovnom okruženju. I dalje za svaku investiciju pitamo – “a gdje je pečat?”, ali 100-ak puta.
Poanta tranzicije je upravo da iskoristimo nižu cijenu rada da privučemo kapital koji kreira veću zaposlenost i plaće u kratkom i srednjem roku, te porast životnog standarda građana u dugom roku. Kod nas je rekli bi – “prošla baba s kolačima”. Trenutno u regiji postoje lukrativniji povrati na investirano.
Puno bitnije, proizvodnja od 90-ih postoje više kapitalno intenzivna, tako da niski troškovi rada ne igraju ključnu ulogu. Trenutno nemamo radne snage da pokrijemo zahtjeve tuzemnog kapitala, a kamoli kakve veće inozemne kapitalne investicije.
Budućnost direktnih stranih ulaganja nam također nosi povećanje ulaganja u high-tech industrije koje zahtijeva visoko-kvalificirani kadar. Hrvatska se trenutno bori sa deficitom radnika u turističkoj sezoni, pa pitajte se kako ćemo onda privući radnike za rad na umjetnoj inteligenciji?
Tehnološki progres ne čeka nikoga…