Prije 30 godina sam plakala od ganuća… A danas?

Autor:Snježana Drvodelić

Pojavilo se na tv-u ( središnji dnevnik HTV-a ) koji su po HDZ mantri “usta moja hvalite me” malo diplomata starije životne dobi da proćakulaju o danima ponosa i slave oko priznanja naše domovine 15.siječnja 1992.g.

Prije 30 godina sam plakala od ganuća. Sretna zbog priznanja, kao dijete koje pohvale roditelji nakon petice u školi. Samo da nas priznaju i prestaće rat mislila sam…..Naravno da naiva mojih 29 godina nije bila u pravu….Nije da se hvalim ali mi je drugo dijete te godine ugledalo taj vrli novi svijet !

Danas 30 godina kasnije konsternirana čitam podatke o popisu stanovništva 2021.g. Naime u neovisnost smo ušli sa cca.5 mil.stanovnika. U 30 godina smo izgubili skoro četvrtinu stanovništva. Što nam se dogodilo ? Svašta. Mi sami. Nesposobnost da upravljamo sami sobom. Izbor političara koji su nas strašno unazadili svojim neznanjem, nesposobnošću i korupcijom. Katastrofalne makroekonimske politike, podržavljenje i krađa društvenog vlasništva, prodaja banaka strancima, stvaranje privilegiranih slojeva društva poput Crkve i rvia i što je najvažnije urušavanje sustava vrijednosti na čijem je vrhu bio individualni rad.

Ne vidim svjetla na kraju tunela. Ne vidim ni sociološku znanost koja bi dala odgovore bar na uzrok gubitka stanovništva, a kamoli kvalitetne ljude koji bi riješili problem. Rješenje sigurno nije 200.000,00 kn za povratak mladih. Rješenje je izgradnja društva sa kvalitetnim institucijama koje će biti neovisne od partijskih politika. Rješenje je ukidanje privilegija, uhljebljivanja i ponovno vrednovanje individualnog rada kao glavnog kriterija uspjeha i napretka.