Zimsko Antunovo u Hrvatskom Čuntiću: Došli su dragi gosti, prijatelji s juga Hrvatske, vatrogasci Konavla-Gruda-Čilipa

Autor: Antun Petračić

U potresnom razdoblju  velike prirodne katastrofe, koja je zadnjih dana  2020. zadesila naš kraj, još uvijek je i poslije godinu dana počesto nemirno  podzemno područje  Hrvatskog  Čuntića  izvorište naknadnog  podrhtavanja tla i umjerenih potresa oko nas.  

Ovog ponedjeljka 17. siječnja nije se osjetio ni  jedan udarac ispod  zemlje, pa  se na vrhu čuntićkog brda, u župnoj  crkvi sv. Antuna Padovanskog u miru i sabrano slavio sv. Antun, opat-pustinjak.  Na „zimski“ blagdan toga sveca starog zavjeta, uz franjevački samostan i u  crkvi načetoj potresom, ali hvala Bogu, uporabljivoj za misna slavlja, okupio se lijepi broj vjernika. U rano prijepodne na glavnu Božju pobožnost, zvonjavom u dvorištu ovog svetišta, osobno je  pozivao upravitelj župe p. Petar Žagar. 

U zajedništvu s nekoliko svećenika Petrinjskog dekanata misno slavlje uz propovijedanje, kao i za lanjskog ljetošnjeg sv. Antuna, opet je  vodio  župnik iz Zagreba, vlč. Danijel Hranilović.

Stara čuntićka franjevačka  župa usred petrinjske Banovine  odvajkada njeguje običaj božićnog slavlja sve do 17. siječnja, pa je glede toga cijela crkva i ovaj ponedjeljak još i sredinom siječnja  odisala ugođajem i izgledom Isusova rođenja. Ispred glavnog oltara ostale su složene velike nove jaslice, od lani pravi umjetničko-kreativni uradak župljanke Ružice Marjanović… bogato su iskićeni zeleni borovi iz šumarka crnogorice oko  Antunove crkve, a njenom unutrašnjosti sve vrijeme današnjih misa odzvanjali su poznati napjevi  tradicionalnih  božićnih  pjesama. 

Tome dijelu misnog obreda domaćim pjevačima i čitačima Evanđelja iz Franjevačkog svjetovnog reda i KUD Čuntićanka pridružili su se gosti s krajnjeg juga Lijepe Naše. Njih petero odjenulo je  prelijepe originalne  ženske i muške narodne nošnje dubrovačkog  kraja, čime je Banovce iznenadilo  18 članova Javne vatrogasne  postrojbe Konavle-Gruda i DVD Čilipa.  Vezano uz skupinu čuntićkih pripadnika 2. gardijske brigade HV Grom u oslobođenju juga Hrvatske 1992. godine, sada  je uzvraćeno domaćinstvo od prošlog ljeta suborcima u Domovinskom ratu iz okolice Dubrovnika.  Još je dodatno vatrogascima Dalmatincima zahvaljeno za njihov žurni neočekivan i nenajavljen dolazak na višednevno saniranje oštećenja od potresa na kućama  Čuntićana.

 

S gostima  iz dubrovačkog kraja susrela se i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, a na spomendan sv. Antuna opata-pustinjaka  misi je kao njen izaslanik nazočio Nenad Bužanić, koordinator za hrvatske branitelje Grada Petrinje.  Današnjoj prijepodnevnoj crkvenoj svečanosti pribivao je  i zamjenik sisačko- moslavačkog  župana Mihael Jurić. 

 I ovog ponedjeljka  opet je na  čuntićko brdo do samostana i crkve, već po običaju za zimsko  i ljetno Antunovo, iz Hrastovice  lagano i čilo dopješačio  stalni trio hodočasnika Mijo Rokić, Ivica Filipović i Juraj Radučević. 

Četveročlana obitelj Gorenc iz Peščenice, roditelji Višnja i Mladen i sinovi Mario i Adam, nastavila je lijepi običaj darivanja  hrpe domaćih kolača  prijatelju p. Petru Žagaru, koji je pak ovaj dar, uz kuhano vino i topli čaj, pridodao za okrjepu svih misnika nakon Božje službe. 

 Iza podneva, po lijepom sunčanom zimskom vremenu iz srca  i duše  zapjevalo se ispred crkve sv. Antuna, a ovog 17. siječnja već u mislima i razgovoru spominjao 13. lipanj, dan sv. Antuna Padovanskog, vjekovni blagdan štovanja i slavljenja nebeskog zaštitnika ove male katoličke zajednice u nekoliko sela usred  petrinjskog dijela Banovine.