Made in container: U privremenim nastambama stvara se kreativno, sadržajno, posebno, pohvalno, lijepo…

Novinar: Antun Petračić

 U svoj zdravstveno- borbenoj nevolji s pandemijom Covida 19 i cjelogodišnjim (neprestano opetovanim) drmanjem iz podzemlja, Petrinjci žive – kako žive. 

Teško je svima, a najteže, predugo  i neizvjesno onima koji punu godinu dana nisu dočekali majstore građevinarce na  obnovi  srušenih kuća i stanova. Kažu odgovorni iz vlasti kako  će brže i nabolje krenuti ovog proljeća, a do toga obećanog zamaha gradnje oni beskućnici s „crvenim“ oznakama, prvi Božić i Novu godinu dočekali su u zamjenskim objektima. Organizirano i skupno najviše ih privremeno boravi u tri naselja kontejnera po Petrinji, a najveći je takav  Centar novog života na Sajmištu, u Kaniži. 

Tu je svaka nastamba – druga priča, svaki dan jednolik, a opet različit, pa i zanimljiv i sadržajan, osobito onima koji korisno  znadu utrošiti svoje  vrijeme, „ubiti“ dosadu, ukloniti  jednoličnost… 

U sva tri naselja u podosta kontejnera traje „made in container  (izrađeno u kontejneru).  Kreativci, potvrđeni i dokazani  znalci  vičnih ruku i spretnih prstiju, razmahane mašte, u skučenim i nenaviknutim uvjetima iskazuju svu  domišljatost i posebnost. Djela svojih ruku izlažu iza staklenih  prozora,  pokraj ulaznih vrata, duž  nastambi useljenih iz nevolje, dostupno svima na pogled,  pa stoga na javnu ocjenu, pohvalu, potporu…   

Takve su sestre Marija Radošević i Katarina Cvetanović, autorice unikatnih povelikih jaslica sa svim  simbolima Božića, izrađenih u  njihovom privremenom smještaju. Ispred glavnih likova Svete obitelji, uz okićenost zelenilom, složile su figurice biblijskih domaćih životinja, pridodale hrvatske tradicijske prosinačke ukrase zelenih listova pšenice, žita, oraha, svijeća i sličnog. Ove jaslice na otvorenom od Božića do Sv. Tri Kralja bile su najveće, jedinstvene  u Centru novog života.  

Umjesto u vlastitoj drvenoj uglovnici Ul. Augusta Šenoe  i Ul. Brezja, u samom središtu Petrinje, ovdje u istom naselju potresnih stradalnika, Mara i Ivan Stoprd  duž prednjice svoga kontejner  poredali  su lončanice zimskog trajnog  cvijeća, a čak iz Danske posebnu za minule svečane dane dobavili ukrasnu zeleno-srebrnu igličastu  nordijsku  jelku. 

-Božićovala je  privremeno u  tegli, a  čeka je presađivanje  za stalno u mom rodnom Hrvatskom Čuntiću – veli gospođa Mara. Njen suprug Ivan kaže kako je puno prikladnih preinaka obavio unutar i oko kontejnera, pa nam vani pokazao vlastiti „izum“: ugradnju limene trake na krovištu za slijevanje  kišnice i kapanje vode  dalje izvan ruba nastambe. 

 I nakon potresa Kata Šešerin je ostala u istom predjelu petrinjske Kaniže. Sada je na Sajmištu, a oštećena  kuća  nedaleko,  preko puta Gupčeve ulice, prema Kupi. Upravo ta lokacija  naveliko je brine glede sanacije, jer su stručnjaci provjerili kako je u tome dijelu Petrinje tlo pjeskovito i porozno  čak 15 metara u dubinu, pa  još i nedefiniran način nove gradnje.   

Kata Šešerin je poznata petrinjska promicateljica ručnog rada, ovu djelatnost zakonski je uskladila  kao kućnu radinost, a nastavila   i u kontejneru br. 42. Iz oštećenog doma preselila je tri stroja, posebna za  šivanje, heklanje i štrikanje, prenijela i dio neoštećenih uradaka, a sve zajedno s novoizrađenima u kontejneru  izložila, pokazala i prodavala krajem  prosinca na  Sajmu Tominja u gradskom parku.

I novo post potresno montažno stambeno naselje u Sisačkoj ulici ima junaka naše priče o kreativcima u kontejnerima. Doduše, tijekom Božića i Nove godine na broju 5. Ivan Kovačević bio je samo gost, privremeno kod prijateljice iz pred potresnog Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji, čiji je još uvijek korisnik.  Odatle su svi korisnici iseljeni odmah poslije nemira iz podzemne utrobe, a  bivši mesar s 40 godina aktivnog radnog staža u Gavriloviću i s pet godina stanar ove ustanove, zbrinut u domu u Gospiću. 

– I tamo sam nastavio,  kao redovno u Petrinji, a krajem 2021. godine i ovdje u Češkom Selu,  obrađivati jelovinu i furnir, složio  likove i modele, „igram“ se i uživam u hobiju. Izradio sam nove makete starinskih drvenih kućica, napravio novu repliku franjevačkog samostana i župne crkve sv. Antuna Padovanskog iz rodnog sela H. Čuntića. Sve ovo čeka na povratak u dom Petrinje, pa   ću  postaviti izložbu, kao što  sam već imao sličnu ranije – priča  čovjek koji je veliki mesarski nož zamijenio sitnim rezbarskim alatom, pa  stvara čarolije za gledanje i divljenje. U međuvremenu, ovih prvih dana siječnja 2022. Ivan Kovačević je iz doma umirovljenika u Gospiću preselio na  smještaj u hotel u Topuskom, pa i tu odmah nastavio svoj  hobi obrade drveta.

 Tijekom kratkog boravka kod prijateljice u  Češkom selu iz najnovije serije uradaka „okitio“ je i okno kontejnera posebnom višekraknom zvijezdom, a  jednostavnim suvenirom na drvenoj daščici našim čitateljima  šalje univerzalnu   poruku: Pozdrav iz Petrinje!  

Svim stanarima u ovakvim privremenim montažnim  nastambama  najvažnije i najdraže u životu bio bi povratak na staro i poznato: u njihove sigurne kuće, stanove, kuhinje, sobe, predvorja, stubišta  i dvorišta.  

Želimo im što prije ostvarenje tih želja!