Intervju iz grada na Dravi – Ivica Benić, fotograf

Autorica: Sanja Beraković

                       FOTOGRAFIJE SU ZAMRZNUTI DJELIĆI VJEČNOSTI

Osijek i Osječani vole se javno, nije to nikakva tajna. Za Osijek često kažu da je grad „po mjeri čovjeka“, upravo toliko malen da biste uvijek u šetnji omiljenom osječkom promenadom susreli nekog poznatog s kim možete popiti kavu na jednoj od terasa mnogih kafića uz Dravu, a upravo toliko velik da biste imali izbor kamo otići u slobodno vrijeme – od šetnje, kupanja na bazenima ili Dravi, izložbi, kina ili kazališta.

Mnogi Osječani imaju smisla, potrebe i talenta pa uhvate ljepote svoga grada objektivom fotoaparata te svoje fotografije objavljuju na društvenim mrežama i nerijetko na gradskim izložbama. Jedan od onih čije su fotografije primjećene, pohvaljivane i dijeljene jest i Ivica Benić.

Tko je Ivica Benić?

Ivica Benić, rođen je u Vinkovcima, a odrastao u Privlaci  – poznatoj po filmu Romance of a Horsethief  iz 1971. ( romansi o konjokradici s Yulom Brynnerom i Jane Birkin u glavnim ulogama), po vodi koja gori te, u novije vrijeme, po Mirku Cro Copu Filipoviću, jednom od najvećih UFC boraca. Kao i većini moje generacije u Hrvatskoj, domovinski rat mi je prekinuo mladost, ono najljepše razdoblje života, kada smo trebali učiti o življenju, a mi smo učili o preživljavanju…

Ivica Benić

Što je za Vas fotografija? Kakva je „fotografska scena“ u Osijeku?

Kao umirovljeni hrvatski vojnik koji izlazi iz posttraumatskih flashbackova, na nagovor svoje liječnice, izlaz sam potražio i pronašao u fotografiji. Za mene je fotografija odmak od nekih vremena koja pokušavam ostaviti iza sebe te svih tragičnih dešavanja koja su me obilježila. Osijek je vjerojatno grad koji ima jako velik broj profesionalnih fotografa poznatih i priznatih, ne samo u granicama Hrvatske, nego čak i na drugim kontinentima. Osijek ima i ogroman potencijal u mladim naraštajima koji dolaze i koji sve više vide ljepotu fotografije i trenutke zaustavljene u djeliću sekunde.

Je li Osijek „fotogeničan grad“?

Od osječkog Donjeg grada, Donjike, pa do Retfale, Osijek je grad koji odiše ljepotom i prekrasnim kadrovima prirode, parkova, prekrasnih spomenika, secesijskom arhitekturom te nezaobilaznim kadrovima dravskih zalazaka koji oduzimaju dah.

Koji su Vaši najveći fotografski uspjesi?

Nisam se nikada prijavljivao na natjecanja i za mene je najveći fotografski uspjeh kad me osoba zamoli može li dobiti fotografiju da si izradi na papiru, jer nema većeg uspjeha kad ta osoba vidi isti kadar – istu ljepotu koju ste i Vi zamrznuli u djeliću vječnosti!

Fotografski planovi u budućnosti?

Iako u posljednje vrijeme zbog bolesti sve manje izlazim, svaki trenutak koji mi se ukaže iskoristim za šetnju, opuštanje i fotografiranje. Fotografija će ostati „ono nešto” što me gura naprijed da ne mislim o prošlosti.

Autor Fotografije: Ivica Benić
Autor Fotografije: Ivica Benić
Autor Fotografije: Ivica Benić
Autor Fotografije: Ivica Benić
Autor Fotografije: Ivica Benić
Autor Fotografije: Ivica Benić