Dejan Kovač: Bez ozbiljnog pristupa demografskoj obnovi i temeljnih društvenih promjena slijedi nam neodrživost zdravstvenog, mirovinskog, državnog/ javnog, a zatim i ekonomskog sustava

Dejan Kovač:

Zanimljiv podatak – što država ima više iseljenika koji rade po inozemstvu, to ima manju toleranciju za imigrante kod kuće.

Prema podacima WWS 2017.-2020. ex-Yu države koje su iselile nekoliko milijuna svojih građana u zadnjih 30 godina imaju vrlo niske postotke tolerancije prema radnoj ravnopravnosti u odnosu na države u koje se dominantno iseljavaju.

U BiH 46% osoba smatra da treba dati posao osobama iste nacionalnosti prije nego migrantima, Srbiji 34% i Hrvatskoj 26%. S druge strane u Njemačkoj taj postotak je na 11%, a u Austriji na 20%.

Izgleda da nam se ne sviđaju doznake iz inozemstva jer postotak doznaka u BDP-u je obrnuto proporcionalan toleranciji i ravnopravnosti kod kuće. U BiH čak 9.15% BDP u 2020. čine doznake, u Srbiji 7.3% i Hrvatskoj 7.1%. Super zanimljivo…

Činjenica je da je cijela regija pred demografskim kolapsom i da već u idućoj godini samo Hrvatskoj manjka nekoliko desetak tisuća radnika u turizmu i IT-u. Census 2021. je pokazao jednu gorku istinu, koju ja već zadnjih 5 godina uporno tvrdim, a to je da bez ozbiljnog pristupa demografskoj obnovi i temeljnih društvenih promjena – slijedi nam neodrživost, već krhkog, zdravstvenog, mirovinskog, državnog/ javnog, a zatim i ekonomskog sustava.

Mislim da će veliki kontingent “netolerantnih” sa ovih područja morati preko noći postati puno liberalniji, inače će biti pakiraj kofere.

Rješenje? Promjene, promjene, promjene…

Ekonomske, mentalne i duhovne…