Digitalno doba kao sadašnjost i budućnost poduzetništva

Kao što smo već pisali, SorOptimist Klubu Zagreb Centar odobrena su sredstva za provođenje projekta u partnerstvu s Udrugom žena poduzetnica Banovine pod nazivom „Zalaganje za žene u kriznim vremenima – jačanje poduzetničkih vještina žena“. Edukacijskim programom „Poduzetničke vještine u kriznim vremenima“  želi se unaprijediti sposobnost žena (malih poduzetnica i obrtnica te onih koje žele pokrenuti posao) na području Gline i okolice pogođenog razornim potresom, kako bi se efikasnije prilagodile novonastalim uvjetima tržišta rada. Žene koje sudjeluju u programu do sada su se upoznale s psihologijom poduzetništva te i nekim poduzetničkim vještinama. Program daje uvid u široki spektar bitnih vještina na kojima se gradi poduzetničko  ponašanje. Ovladavanje ovim vještinama ključna je pretpostavka uspješnog vođenja i upravljanja bilo kojim sustavom – od osobnog života do radne okoline.

Tako je u Viduševcu u prostorijama škole   28. i 29. siječnja o.g. (u petak poslije podne i u subotu ujutro) nastavljena edukacija. Opet se okupilo  šareno društvo od 10-tak žena iz Gline i okolice te Petrinje koje vode OPG, imaju vlastite obrte, poduzetnice u nekoliko područja, kao i one koje ih žele podržati. Predsjednica Udruge poduzetnica Banovine Slavica Crnković je kontinuirano, a u ime Udruge, pozivala sve žene koje se bave nekim oblikom poduzetništva i imaju proizvod za daljnju prodaju da se prijave za sudjelovanje u projektu jer nemaju što izgubiti, a dobiti mogu mnogo. Sama je istaknula da tek sad vidi koliko zapravo ne zna i koliko je ovdje do sada naučila. Cilj projekta je podići svijest žena o poduzetništvu i pomoći im da modernim alatima što uspješnije plasiraju svoje proizvode na tržište.

Radionicu pod nazivom „Digitalni alati za uspjeh malih poduzetnica“  ovaj su vikend održale trenerice Ksenija Vorberger i Elizabet Gašparov, a ciljevi su bili slijedeći:  predstaviti osnove digitalnog marketinga kroz teoriju i praktične primjere, naučiti kako napisati kvalitetan sadržaj za web stranicu, društvene mreže i medije te upoznati polaznice s osnovama online oglašavanja na društvenim mrežama te alatima za praćenje i analitiku. Nakon završene radionice polaznice su osnažile svoje digitalne vještine te naučile kako izgraditi online prisutnost i kako povećati  korištenje digitalnih alata u svom poslovanju.

    Bila je ovo doista zanimljiva radionica. Podaci kažu da Facebook u RH koristi 48% stanovnika, a prosječno na društvenim mrežama provedu više od 6 sati. Dakle, digitalno doba je sadašnjost i budućnost svih sfera naših života pa i poduzetništva. Stoga je nužno tome se prilagoditi. Opet se na edukaciji tražilo aktivno sudjelovanje „učenica“ pa nije bilo zabušavanja – svatko je morao dati sve od sebe. Tako se najbolje uči, međusobno upoznaje i pruža podrška. A da se cijela ova priča ozbiljno shvatila pokazuje primjer polaznice Marije Borić koja je za svoj OPG upravo otvorila web stranicu pod nazivom „Borićka“. Sretno… 

Za ps-portal Katica Gašljević Tomić