Jutarnja kava s 3,8 Richtera

Autor: Aleksandar Olujić

„Jutros, 11. veljače 2022. godine u 7 sati i 33 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Donje Budičine, 5 km južno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V – VI stupnja EMS ljestvice“, objavila je Seizmološka služba na svojoj stranici.

Kratka obavijest s nužnim informacijama, sterilna i emotivno prazna. Ovo nije nikakva zamjerka Seizmološkoj službi. Njihova obavijest drugačija ne može ni biti jer predstavlja osnovnu informaciju o tome što su očitali instrumenti i ne predstavlja nečiji osobni doživljaj ili komentar. No, zato su društvene mreže i stranice koje izvještavaju o potresima, koje mnogi imaju instalirane kao Apps na svojim pametnim telefonima, puni komentara.

„prejako ovak rano. dobro jutro svima“ napisao je netko samo minutu nakon udara.

„Petrinja, 7:30, jaka grmljavina, tutnjava i ljuljanje, kucni ljubimci se svi razbjezali od straha“, dodaje drugi korisnik iste aplikacije.

„Prvi put od 29.12.2020 da nam je nešto puklo na kući. Ne mogu ovo više durati ODLAZIM“, piše netko treći.

„Strasno…. Kuća se naočigled ljuljala, zvuk uzasan…….“, dodaje četvrti.

„Kao da nešto prolazi ispod površine. Baš grozan osjećaj. Kolonija“, peti.

„Snazan potres. Ne dajmo da nas deprimira, glavu gore Petrinjci!“, hrabri sugrađane netko…

Ovo su samo neki od skoro 1.000 komentara koje su građani napisali samo na jednoj od stranica. Ali i iz njih se može iščitati koliko emotivno stanovnici ovog kraja proživljavaju sve ovo.

Ponekad, a naročito nakon nekog malo jačeg potresa, mogu se u medijima čuti izjave pojedinaca kako smo mi koji živimo na ovom području navikli na to.

Jesmo li?

Ne znam kako Vi, ali moram priznati da sa ja nisam „navikao“ i svaki put kada čujem onu tutnjavu osjećam se vrlo nelagodno.

Puno mi je draža kava bez Richtera!