Dejan Kovač: ‘ Putina neće zaustaviti politička providnost, već udaranje po džepu njegovih oligarha’

Dejan Kovač

Putina neće zaustaviti politička providnost, već udaranje po džepu njegovih oligarha o kojima ovisi ruska ekonomija. Vlada Republike Hrvatske treba se pridružiti sankcijama razmjerno udaru na hrvatsku ekonomiju koji će se dogoditi kroz povećanje cijene energenata. Hrvatska ne može po strani gledati tragične događaje u Ukrajini i ne raditi ništa jer je to civilizacijski minimum u međunarodnim odnosima.

Sami smo prošli sličnu situaciju i ekonomske posljedice će neminovno imati utjecaj na nas. Laissez faire principi globalne ekonomije ne postoje kada jedna strana ne poštuje međunarodno pravo i ugovore, te ima okupatorske ambicije. Viđeno mnogo puta kroz povijest.

Krajem veljače 2014. godine međunarodne sankcije uvedene tijekom rusko-ukrajinskog rata od strane velikog broja zemalja protiv Rusije i Krima nakon ruske invazije na Ukrajinu su imale itekako značajni utjecaj na stopiranje i usporavanje situacije.

Od 2014. do 2015. ruski BDP per capita je u samo jednoj godini pao za 33.93% i dodatnih 6.53% u 2016. te je zbog ovog poteza skoro došla na razinu BDPa iz 2006. tj. izgubila cijelo desetljeće ekonomskog razvoja. Sankcije su pridonijele kolapsu ruske rublje i ruskoj financijskoj krizi. Ruska ekonomija nema nikakav kapacitet za dugoročnu ekonomsku borbu sa ostatkom svijeta i to će brzo uvidjeti.

Vlada RH osim direktnih mjera na ruski kapital treba iskoristiti priliku i pozabaviti se sa “sivim dijelom” ekonomije koji je financiran od strane Rusije. Ima svakakvih paravana, nemojmo se lagati. Pozabavite se sa provjerama i inspekcijama takvih slučajeva, ne sa hrvatskim građanima.