Gdje je nestala korona, lopovi i mutikaše?

Autor: Marjan Gašljević

Posljednja tri dana hrvatske medije okupirale su vijesti o i oko Ruske agresije na Ukrajinu. Oni nešto stariji građani Hrvatske itekako se sjećaju kada su doživjeli gotovo istovjetni scenarij pokušaja okupacije Hrvatske. Mrtvi, granatiranja, paljevine odjednom su postali svakodnevnica. Građani su intenzivno pratili vijesti s bojišnica donoseći, svatko svoj, sud. U svakom ratu, naime, propaganda je vrlo važno i opako oružje. Gdje je, onda, istina?

Eto, do neki dan stalno smo slušali o „dobrim“ i „lošim“ brojkama oko epidemije korone. Pozivali su nas na cijepljenje, strašili, prijetili, nije bilo programa u kojem bar jedan stručnjak nije objašnjavao što je korona i svašta nešto oko toga. A onda je Putin navalio na Ukrajinu psihotično prijeteći „svima koji se usude protiviti“ tom njegovom bezumnom činu još opakijim prijetnjama. Mnogi su ga počeli uspoređivati s Hitlerom, a meni, nekako liči na kompilaciju stvarnog Hitlera i „onog“ iz Chaplinova „Velikog diktatora“. Nakon dvije godine života s pandemijom korone i svim mogućim i nemogućim mjerama ostali smo zatečeni s „gdje je korona“? Nema brojki, izračuna, tablica, predviđanja samo stalno jedne te iste, od njih dvadesetak, slike stradanja Ukrajine. Što se, zbilja, dešava u Ukrajini?

I dok nas iz sata u sat „dave“ razni stručnjaci, analitičari, vrači i pogađači mi „obični“ se, u pauzi EPP-a pitamo, „gdje su nestali naši, Hrvatski lopovi i mutikaše,“ s kojima su nas opsjedali do prekjučer? Da li su oni koji su neposredno tada pritvoreni pušteni na slobodu ili su zatvoreni? Da li je onima na koje se sumnjalo policija jutros pokucala na vrata pozdravivši ih s „u ime naroda“? Da li su se sva ona dobra koja su netragom nestala i čudom se pojavila na nekim privatnim računima i portfeljima vraćena ili su samo dodatno podebljana? Da li su nesposobni i nekompotentni ministri smijenjeni? Nađe li ovih dana Premijer dragovoljnog „žrtvenog jarca“ za neko ministarsko mjesto? Da li se je obnova područja stradalih u potresu pokrenula? Ubrzala? Ili nepokrenuta zastala? Tko može više eksnuti, iskusni veteran Šeks ili nešto mlađi Medved?

Iskreno sam, dakle, zabrinut za naše lopove i mutikaše. Gdje su? Kako su? Kraduckaju li što? Imaju li 8 kubičnih metara zraka u zatvorskoj ćeliji i 2800 kalorija u zatvorskom meniju? Imaju li 6+6, ili samo 6, te da li su aktivirali svoje mandate? Otužno bi bilo da netko od njih bude uskraćen za bilo što  jer presumpcija nevinosti, ma trajala i 20 godina, im jamči da nisu krivi dok im se to pravomoćno ne dokaže.

E pa neka naših lopova i mutikaša s mirom, a kada se smiri, daj Bože što prije, možda ćemo se baviti s nekim novim junacima hrvatske političke kaljuže.

Jedino što istinski raduje rubrike u medijima u kojima su „sijevale“ sise i guze nisu se predale pred ratom. Hrvatske se sponzoruše i dalje nesebično uz punu potporu medija razbacuju svojim retuširanim i fotošopiranim dražima i oblinama. U stvari možda je mani grijeh sliniti za njima nego za svim onim „torbama“ koje su, prepune novca, šetali hrvatski tajkuni i politički moćnici za koje se, evo, brinem. Te sise i guzice su, i ako ponešto plastificirane, u konačnici njihove.