Petrinjski subotnji fašnik: Maškare preuzele vlast!

Autor: Antun Petračić

Mama i tata Nikolina i Mario Rom prijepodne su svoju 2,5 godišnju  Lorenu obukli u prigodnu, aktualnu raskošnu fašničku nošnju, a 4-godišnji Matej Jurinjak u internetski kupljenoj odori „glumio“ graničnog policajca.  Tako se ovo dvoje malih Petrinjaca uključilo u veliki raznovrsni šareni svijet mašte, veselja i radosti,  na tradicionalnom Petrinjskom fašniku 2022.

U šoku od katastrofalnog  potresa i usred divljanja opasne zarazne Covid epidemije ovakva  tradicionalna priredba nije održana  lani u ovo doba, a danas u subotu, Petrinjci su je obnovili, ali uz  prilagodbu uvjetima. Izostala je  ona nekadašnja  dugačka i bučna masovna povorke po središtu grada, a  umjesto na prostranom Trgu hrvatskih branitelja, Petrinjski fašnik 2022. održan  je na malom trgiću  Centra novog života, pokraj kontejnerskih nastambi, usred stambenog naselja  Sajmišta.

Uz zamaskiranu   djecu, u fašničkim odorama našlo se i  mama i tata, a najbrojnija takva skupina bili su zaposlenici Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma Petrinje. Njihova nova „friška“ ravnateljica Vesna Brebrić, na toj  dužnosti od 9. veljače, na početku zabavno-glazbenog fašničkog programa privremeno je  preuzela srebrni ključ Grada Petrinje  od gradonačelnice  Magdalene Komes, maskirane u Crnu kraljicu, lik strašne grofice Barbare Celjske po legendi iz hrvatske povijesti sredine 15. stoljeća.

Prema  „fašničkim pravilima i zakonima“, maškare će sada Petrinjom „vladati“ tijekom ostatka ovog vikenda,  sve do pokladnog utorka u ponoć, jer  već od srijede počinje 40-dnevna korizma, vrijeme  posta, molitve  i odricanja uoči  velikog katoličkog blagdana Uskrsa.