Predstavljanje dokumentarnog filma i predavanje o posavskom narodnom ruhu u Martinskoj Vesi

Kulturni centar braće Radić poziva na predstavljanje dokumentarnog filma “Čuvarice baštine – menten” i predavanje etnologinje Ivane Plavec pod nazivom “Gospodska moda kroz seoske ruke” koje će se održati u srijedu, 2. ožujka 2022. godine s početkom u 18 sati u Vatrogasnom domu u Martinskoj Vesi.

Predavanje „Gospodska moda kroz seoske ruke“ i promocija dokumentarnog filma „Čuvarice tradicije – menten“

Seljačka kultura je bila vrlo velika sastavnica narodne kulture Hrvata do gotovo polovice 20. stoljeća. No, nakon toga je vidljiv snažan utjecaj gradske kulture  na seosku, a najveću je prekretnicu u društvenom i u gospodarskom  životu donio Drugi svjetski rat. Seljaštvo i njihova kultura i običaji se tada počinju potiskivati i marginalizirati.

Predavanje „Gospodska moda kroz seoske ruke“ prezentirat će  jedan oblik baštine i kulture Trebarjeva i Martinske Posavine. Predstavit će se osnovni dijelovi narodne nošnje (muške i ženske), materijali koji su se koristili prilikom tkanja i vezenja, načini vezova te naposljetku sama uloga motiva kao svojevrsnog vizualnog identiteta svake žene koja ju je nosila. Pod samim nazivom narodna nošnja podrazumijevamo starinsko žensko i muško ruho. To je ruho do polovice prošlog stoljeća bilo u svakodnevnoj upotrebi u velikom broju seoskih sredina. U Hrvatskoj Posavini prema običaju, koji ima snagu nepisanoga zakona, kći dobiva ruho spremljeno u svom očinskom domu, a ona sama već sa svojih dvadeset godina kao mlada majka sprema isto takvo ruho svojoj kćeri. Posjedovanjem istog inventara tako su bile povezane i po tri generacije. Kao spoj materijalne i nematerijalne kulturne baštine, rukotvorstvo i narodna nošnja kao rezultat toga, predstavljale su teritorijalni identitet, tradiciju, običaje i vještine koje su se prenosile uvijek s koljena na koljeno.

No, zbog već spomenutog utjecaja gradske kulture, narodna je nošnja polovicom 20. stoljeća doživjela i mnoge mijene kao i nadograđivanja raznih građanskih elemenata što je uvelike definiralo razvoj seoske mode sela sisačke okolice.

U sklopu predavanja bit će prikazan i kratki dokumentarni film koji prati članice Kulturno-umjetničkog društva koje iz ljubavi prema narodnom ruhu same izrađuju menten. Riječ je o kaputu dužine do koljena koje su nosile žene tijekom zimskih mjeseci. Menten je krojen od smeđeg sukna, podstavljen ovčjim runom, a poseban je po tome što je obrubljen lisičjim krznom. Uglavnom je bio ukrašen i raznim aplikacijama.