Autor: Aleksandar Olujić

Fotografije: Tatjana Šaler-Olujić

U sisačkoj ulici Augusta Cesarca, žili kucavici gradskog „firtla“ Zibel, danas još stoje ostaci nevelikog objekta u kojem je nekad bio dućan kojeg su domaći zvali „Kod Ćuće“.

Kod Ćuće je bila mala kvartovska trgovina mješovitom robom, zgodno smještena tako da je mnogi stanovnik Zibela idući na posao ili s posla  mogao nakratko stati, kupiti na brzinu što mu treba i nastaviti vožnju dalje. Istovremeno je bio blizu mnogim stanovnicima okolnih ulica tako da su mogli pješice učas skoknuti do njega. Bila je to živa zgoda u ona vremena prije trgovačkih centara.

Zaista ne znam je li „Kod Ćuće“ zaista bilo stvarni naziv trgovine ili su mu to ime, po nadimku vlasnika, nadjenuli ovdašnji stanovnici. Pošto je to bila montažna građevina, a vanjska oplata je bila od limenih ploča, poneko ga je znao zvati „Limenka“.

Dućan je niz godina dobro služio svrsi, čak i nakon promjene vlasnika. No, jedne noći jedan se nepažljivi vozač zabio automobilom u njega. Rupu su zatvorili nekakvim pločama, a dućan zatvorili i on je dugo tavorio tako.

Prije nekog vremena stavili su ogradu oko njega, a ovih dana počelo je i njegovo uklanjanje.

Hoće li na tom mjestu niknuti neko novo zdanje?

Bilo bi lijepo, ali iskreno – ne vjerujem!