Ožujak u Klovićevim dvorima

Vlaho Bukovac, Toaleta Grkinje, oko 1898., ulje na platnu, privatno vlasništvo

Fotografije: izvor Galerija Klovićevi dvori

Ciklus Vlaho Bukovac u Europi: (2/3)
KORIJENI I KRILA. VLAHO BUKOVAC U ZAGREBU, CAVTATU I BEČU, 1893.-1903.
[od 17. veljače do 22. svibnja 2022.]

Autorice izložbe: Petra Vugrinec i Lucija Vuković
Koautori: Iskra Iveljić, Irena Kraševac, Dragan Damjanović i Petar Petrović
Kustosica: Iva Sudec Andreis
Izložbeni prostor: 2. kat

Vlaho Bukovac u Europi

Dugo očekivana i pripremana izložba Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903., (ciklus Vlaho Bukovac u Europi) otvorila se u godini kad obilježavamo stotu obljetnicu Bukovčeve smrti.

Prva je izložba, Vlaho Bukovac u Parizu, 1878.-1892. održana 2018. godine, obradila Bukovčev rad od amaterskih početaka u Sjevernoj Americi, preko školovanja i profesionalnog puta u Parizu, povremenih radnih boravaka u Engleskoj, kao i kratkih, ali plodonosnih predaha u domovini, sve do konačnog povratka u domovinu.

Tema dugo očekivane druge izložbe iz ciklusa Bukovčev je život i opus nastao u Zagrebu kad Bukovac postaje središnjom ličnošću javnoga kulturnoga života i velikim mentorom mlade generacije likovnih umjetnika: njegov je zavodljivi kolorizam obilježio čitavu generaciju zagrebačkih slikara, nazvanih Zagrebačka škola. Zahvaljujući Bukovcu Zagreb će postati središnjim mjestom likovnih zbivanja čiji će utemeljiteljski zahvati prednjačiti pred ostalim gradovima u regiji. Zagrebačka je faza istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina ovog umjetnika koji upravo u sretnim okolnostima stvaralačkog zanosa u Zagrebu ostvaruje neka od svojih kapitalnih djela. Sudjelujući u društvenom životu Zagreba i družeći se s intelektualnom elitom, Bukovac će portretirati protagoniste ključnih obitelji poput Vranyczanyjevih, Pongračevih, Nossanovih, Miletića, Farkaša, Crnadaka ili Bergerovih.

Unutar izložbe obradit će se i opus nastao u rodnom Cavtatu, kad se Bukovac vraća svojim korijenima (između 1898. i 1902. godine), gdje će također unijeti novi elan u društvenim i umjetničkim krugovima. U stilskom će smislu Bukovac upravo u rodnome gradu dosegnuti svoj stvaralački vrhunac te donijeti najljepša ostvarenja plenerističkog slikarstva.

U Cavtatu će se zadržati otprilike četiri godine, a potom će zajedno s obitelji preseliti u Beč. Njegov boravak u Beču i uspjeh koji je polučila njegova samostalna izložba bit će presudno za kasniji odlazak u Prag.

Vlaho Bukovac u Europi

Izložba će u kronološkom slijedu predstaviti Bukovčevi život i djelo, dubinski će analizirati brojne epizode Bukovčeva života te njihov utjecaj na stvaralaštvo. Poput romana pred očima posjetitelja odvijat će se svojevrsna drama dolaska, opstanka i odlaska potkrijepljena brojnim dokumentarnim materijalima, arhivskom građom, do sad ne izlaganim djelima i sasvim novim otkrićima.

Djela za izložbu prikupljena su iz brojnih muzejsko-galerijskih institucija diljem Hrvatske i susjednih zemalja. Vrata ovoj izložbi s povjerenjem su otvorili mnogi privatni vlasnici, a velik je broj njihovih slika potpuno nepoznat današnjoj publici.

Povodom stote godišnjice smrti velikoga slikara za vrijeme trajanja izložbe (travanj 2022.) u Galeriji Klovićevi dvori održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup Vlaho Bukovac i njegovo djelo u suorganizaciji s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Izložba ‘sedamdesetprva’
[od 11. siječnja do 13. ožujka 2022.]

sedamdesetprva
sedamdesetprva

Radionice i vodstva

Vodstva po izložbi KORIJENI I KRILA. VLAHO BUKOVAC U ZAGREBU, CAVTATU I BEČU (1893.-1903.)

Vodstva će se održavati od utorka do petka u 17 sati, a subotom i nedjeljom u 12 i 17 sati.

U skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj posjetitelja u istom prostoru je ograničen na 15 osoba, pa je prisustvo na vodstvu moguće isključivo uz obveznu prethodnu najavu na e-mail: prodaja@gkd.hr ili broj telefona 01 4851926 radnim danom od 08:00 do 15:00.

Pojedinačna ulaznica: 40 kn
Popust na pojedinačnu ulaznicu za PBZ karticu (10%): 36 kn
Ulaznica za grupe odraslih (10-13 posjetitelja*): 30 kn
Pojedinačna ulaznica s popustom (studenti, učenici, umirovljenici): 30 kn
Pojedinačna ulaznica (studenti, učenici, umirovljenici) s popustom za PBZ karticu (10%): 27 kn
Ulaznica za grupe studenata, učenika, umirovljenika (10-13 posjetitelja*): 20 kn

Stručna vodstva za grupe građana – po dogovoru

Za grupne posjete građana omogućena su stručna vodstva.

Grupe je potrebno prethodno najaviti na prodaja@gkd.hr ili broj telefona 01 4851926 radnim danom od 08:00 do 15:00 i tako osigurati željeni termin.
Cijena ovisi o željenoj izložbi!

Stručna vodstava i radionice za školske grupe – po dogovoru

Za školske smo grupe omogućili stručna vodstva i radionice.

Grupe je potrebno prethodno najaviti na prodaja@gkd.hr ili broj telefona 01 4851926 radnim danom od 08:00 do 15:00 i tako osigurati željeni termin.

Profesori s pratnjom imaju besplatan ulaz na izložbu.

Cijena ovisi o željenoj izložbi!

Izložba Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903. preporučena je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.