Pozor: u Vukovarskoj ulici prva policijska kamera – Po cestama Grada Petrinje bit će ih ukupno pet!

Autor: Antun Petračić

PS Portal, 05.03. 2022. – Prethodni gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović tijekom svoje dužnosti višekratno i opetovano  javno je negodovao, prozivao i kritizirao  mjerodavne i odgovorne izvan Grada, što nemamo ni jedan suvremeni novi rotor, prometni kružni tok na raskrižjima državnih ili županijskih cesta. Ovakvo najnovije prometno rješenje od prošlog vikenda u punoj je funkciji u Novom Pračnu, na raskrižju DC37 Sisak-Petrinja i DC224 Sisak-Sunja.  To je raskrižje na samom rubu administrativno-teritorijalnih linija Petrinje i Siska, pokraj mostića u Mošćenici, pa se ne ubraja u novo postignuće Grada Petrinje. Sisak ih ima desetak, i Glina jedno u središtu mjesta. 

Darinku Dumboviću „izmakao“ je barem početni rotor, a u prvoj godini mandata nema ga ni aktualna gradonačelnica Magdalena Komes, ali se će joj se u rješavanje ovog područja „uračunati“ pet nadzornih policijskih kamera s lokacijama po  državnim cestama.

Prema  provedbi Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021.-2030. godine po Hrvatskoj, u partnerstvu i suradnji Policijske postaje i Grada Petrinje počinje stalno i sustavno  snimanje nadzora  prometa. Prva kamera upravo je postavljena s lijeve strane Vukovarske ulice, u Koloniji, Češkom selu prema Mošćenici.

Foto: Antun Petračić

Iz Policijske postaje Petrinja izvješćuju da će preostale slične kamere ubrzo montirati u gradskim ulicama Matije Gupca i Stjepana Radića, te u Donjoj Budičini i Maloj Gorici. Osnovni im je cilj smanjenje prometnih nesreća i stradavanja građana, a locirane su na mjestima gdje je statistički utvrđeno najviše nedozvoljenih  brzina, kao i događanja prometnih nesreća s teškim posljedicama. Kamere ne bilježe samo brzinu, nego i prekršaje nepropisnog pretjecanja, (ne)registraciju  vozila, nevezivanje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela na nedozvoljen način i druge prekršaje.

Sudeći po učestalosti prometnih udesa jedan ovakav preventivno- upozoravajući policijski uređaj trebalo bi staviti i usred Duge ulice, u kojoj se osobito ponavljaju  slučajevi na  lijevoj neparnoj strani ove gradske i ujedno državne ceste. U divljanju brzinama, najčešće oko ponoći, silovite vozače iz pravca Siska „prevari“ blagi zavoj prema gradu, pa  nadomak skretanja u jednosmjernu Ul. K. Š. Gjalskoga vozila preskaču rubnjake, ruše stabla ukrasnog drveća, uništavaju zelenilo, otkidaju prometne znakove, udaraju u fasade kuća,  u pantovima lome i po dvorištima odbacuju teške metalne ograde…

Zadnja takva  prometna nesreća,  s teškim ozljeđivanjem 24- godišnjeg muškarca, desila  se ovaj tjedan ispred broja 1. Duge ulice, a slična su iskustva  i pred kčbr. 3, 5, 7. i drugih.  

U svakoj ovakvoj  teškoj  nezgodi, previše je posljedica za vozača i putnike, te stresnog  noćnog posla službujućih dežurnih službi – policije, hitne pomoći, vatrogasaca, vlasnika oštećenih kuća, uznemirenih  okolnih  susjeda-stanara, a u novom danu  komunalnog interveniranja na uklanjanju svih ostataka  slomljenog  i uništenog.  Pameti i odgovornosti za volanom nikada dosta!

Foto: Antun Petračić
Foto: Antun Petračić