Gužve na benzinskim postajama

Najavljeno poskupljenje goriva, koje bi trebalo stupiti na snagu u ponoć, ponukalo je brojne vozače da „napoje“ svoje limene ljubimce. Rezultat toga su i današnje gužve na postajama za točenje goriva.

Cijene goriva su odlukom Vlade od 7. veljače zamrznute i to Eurosuper 95 na 11,37 kuna, Eurodizel na 11,29 kuna i Eurodizel BS plavi na 6,5 kuna po litri, no ova mjera istječe u ponedjeljak, dok kao što je poznato, cijene premium goriva nisu bile obuhvaćene ovom mjerom.

Iako se očekuje nova odluka Vlade kojom će se ponovo zamrznuti cijene goriva, pretpostavlja se da će nove cijene biti dosta više od dosadašnjih. Pošto se kod nas ustalila praksa da kompanije koje prodaju goriva mijenjaju cijene utorkom, a danas je objavljeno kako je cijena sirove nafte porasla 20 posto nesumnjivo je da će cijene svih goriva sutra biti znatno više nego današnje. Tako se na pr. šuška da bi cijena premium dizela, koja je do sada bila od 12,41 do 12,46 kn po litri, trebala biti preko 14 kuna!

Ako je ovo točno, svi oni koji umjesto sutra ili prekosutra, danas natoče gorivo uštedjet će više desetaka kuna. U slučaju premium dizela ušteda bi mogla biti veća od 1,5 kuna po litri pa računajte. Stoga današnja navala na benzinske postaje nimalo ne čudi.