Senjak u Petrinji  promijenio izgled: Otvorena nova gradska sportska školska dvorana

Novinar: Antun Petračić

Petrinja, 07. 03. 2022. – Ema Blažević, Jana Radučević i Lana Sremac male su curke, ali velike prijateljice, sve tri polaznice petrinjskog vrtića, iste skupine Ribica, a zajedno i članice gimnastičkog kluba u našem gradu. Zato znadu puno toga, a svoje dječje  veselje, glazbenost, uigranost i  rasplesanost udruženo pokazale ove nedjelje u velikom novom sportskom prostoru na Senjaku u Petrinji. Ove tri djevojčice uklopile su se u svekoliko raspoloženje 500-njak naših sugrađana koji su  popunili sva sjedeća mjesta  nove gradske sportske školske dvorane u sastavu OŠ Mate Lovraka.

Taj najnoviji središnji sportski objekt Petrinje, „proradio“ je uz atraktivni program u organizaciji Grada, Ženskog rukometnog kluba Petrinia i Rukometnog kluba Petrinja i gošći  iz Petrinjskih mažoretkinja, te posebnih uglednika kakve do sinoć Petrinja nije vidjela ovako izravno i blizu.   

Tijekom svih 2×15 minuta zanimljivu i neizvjesnu revijalnu utakmicu najprije su  odigrale djevojčice (godišta 2007/2008) i dječaci (rođeni 2009/2010) iz dvaju gradskih rukometnih klubova, s pobjedom ŽRK Petrinie 22:15.

Slijedio je nezaboravan nastavak za kratki zaborav na katastrofalni potres i teško stradalu Petrinju: na novom parketu u velikoj funkcionalnoj dvorani sa svom potrebitom opremom i uslugama, protiv domaćih iz RK Petrinje zaigrali su hrvatski reprezentativci nositelji zlatnih odličja sa SP u Portugalu 2003. i Olimpijskih igri 2004. u Grčkoj.

Vlado Šola, Mirza Džomba, Tonči Valčić, Nikša Kaleb, Igor Vori, Denis Špoljarić, Goran Šprem, Ivo Glavinić i Darko Galić zastupali su „svemirski“ naraštaj hrvatskog rukometa,  suprotstavilo im se 20-tak domaćih rukometaša,  a podijelili neriješeno 16:16.

Novu gradsku višenamjensku  dvoranu za male sportove dobili smo po projektu sufinanciranom iz EU,  u programu unapređenja infrastrukture za predškolski i školski uzrast, rekonstrukcija OŠ Mate Lovraka s dogradnjom školske sportske dvorane, Petrinja, Ul. Mirka Antolića 18.

Nova građevina u kvartu Senjak promijenila je izgled toga sjeverno-istočnog predjela Petrinje. Na parceli od 1,7 hektara dvorana je bruto površine 3.200 m2, širine 28 metara, dužine 45, visine 8 m,  250 fiksnih sjedalica imaju katna tribina i isti broj rasklopna montažna u prizemlju. Ugrađeni su najsuvremenija rasvjeta, razglas, semafor, instalirana oprema za košarku, rukomet, mali nogomet, s  dvije pomične pregrade moguće je formiranje triju manjih zasebnih dijelova, kroz metalnu ogradu po rubu tribine nesmetano je praćenje  utakmice i drugih događaja na parketu. Postoji i vanjsko igralište 40×32 metara, asfaltirano je veliko vlastito parkiralište… 

Povijesni tijek dvorane: 1. veljače 2019. ugovor o financiranju vrijednosti 34,3 milijuna kuna potpisali su tadašnji gradonačelnik Darinko Dumbović i ministrica Regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, 11. lipnja 2019. ugovor o gradnji potpisali su Darinko Dumbović i Ilija Beara, vlasnik-direktor izvoditelja Teh-gradnje Zagreb, 3. srpnja 2019. gradilište i kamen temeljac blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić.   

Ovu novu dvoranu čekali smo  jako dugo, do potresa smo imali samo jednu uz Srednju školu, ali je stradala u potresu, a ova nova puno je veća. Od projekta do izgradnje nanizalo se nekoliko gradonačelnika, vrijednost je blizu 50 milijuna kuna. Djelomice je financirano iz fondova EU, a iz gradskog proračuna utrošeno 30 milijuna, što nas je malo dovelo u krizu jer još uvijek isplaćujemo, rekla je gradonačelnica Magdalena Komes. Proglasila je dvoranu otvorenom za sve  sportaše i stanovnike Grada Petrinje, a najbliži su joj učenici OŠ Mate Lovraka, čija je škola spojena zatvorenim hodnikom, s izravnim ulaskom u dvoranu. 

Sisačko moslavački župan Ivan Celjak smatra kako ova dvorana znači povratak i ostanak petrinjskih sportaša, a od sada će je koristiti učenici Lovrakove škole i ujedno Srednje škole Petrinje, dok im se ne napravi njihova zgrada i dvorana uz nju. Tako će ih Petrinja nakon obnove, uz Prvu OŠ  imati čak tri, više nego što je imala prije potresa, rekao je župan.

Svečanosti sporta s humanitarnom namjenom, jer je sav prihod od ulaznica namijenjen Društvu Naša djeca Petrinje, nazočio je i zamjenik župana Mihael Jurić, a također ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

U ovom novom  prostoru, čije je  upravljanje preuzeo Grad Petrinja, iduća nova javna priredba slijedi 14. ovog mjeseca, proglašenjem najboljih sportaša Petrinjskog sportskog saveza  za 2021. godinu.