Strašnik kbr 50

Autor: Marjan Gašljević

Jučer, četiri stotine i nešto dana, poslije potresa koji je razorio Baniju/Banovinu i Petrinju i skoro godinu dana od kada je zasjela u gradonačelničku fotelju obećavajući, prije toga, građanima „brda i doline“ a posebno „ubrzanje“ obnove petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes je svečano „urbi e torbi“ obznanila da u Petrinjskoj općini, mjestu Strašnik počinje gradnja prve postpotresne kuće.

I ranije su je građani znali povremeno pitati za „ubrzanje“ obnove na što bi uslijedio odgovor da je kriva „svjetska kriza i epidemija“ što ona nije ukalkulirala u svoja obećanja. Petnaestak dana smo suočeni sa strašnim nedalekim ratom u Ukrajini koji bi mogao, uza sve stvarne prestrašne posljedice, biti za koji mjesec još jedan element opravdanja što se ništa u korist poharanim i izvaranim Banijcima/Banovcima nije učinilo. Ni Magdalena a ni Država.

Jučer se, predstavljajući novog ministra graditeljstva, Premijer napuhavao uspjesima postignutim u obnovi koju vodi Stožer na čelu s njegovim dopredsjednikom Medvedom. Novopečenog ministra je dobrohotno uputio da „pročita Medvedovo izvješće“ jer je to Biblija obnove. I Medvedova „Biblija“ i ministar koji je u realnom sektoru uspješno u propast vodio sve projekte na kojima je radio Banijcima/Banovcima ne daju pravo na minimum nade za boljitak.

I građani i mediji su odavno digli ruke od obnove. Jasno vide da se nemaju čega nadati do li beskonačnih izvješća u kojima se „izgradnja kuće“ smatra i popravak dimnjaka. Govori li nam to da se polako vraćamo u neka kmetska vremena kada su seljaci plaćali porez po osnovi koliko imaju dimnjaka na kući?

Jasno mi je da je Komesica samo „dobar vojnik stranke“ što baš ne znači da mora kopirati dobrog vojnika Švejka. Iskreno, divim se njezinoj hrabrosti da se kao potpuno nekompotentna osoba primi jednog tako odgovornog posla posebno u uvjetima u kojim se područje našlo. Kako ćeš, dakle, izgraditi Petrinju ako nisi sposobna izreći i jednu suvislu, složeniju rečenicu?

U principu mi nije žao Dumbeka koji je popušio izbore na tvojim neumjerenim obećanjima koja su ti stavili u usta i stranačkoj logistici koja je, u tvom slučaju, bila široke ruke. Dumbek je „buba“ svoje vrste ali je, bar, cijeli život radio svojim rukama „suknuvši tu i tamo. Da li je građanima već, pomalo, žao što su se odrekli gradonačelnika koji tu i tamo „sukne“ a odlučili se za nekog komu je „sukanje“ način života i rada? Komesice, možda bi ti bilo bolje da građanima kažeš da „ne mogu ništa učiniti za Vas jer se mene ništa ne pita a odluke se donose negdje drugdje.“ Shvatili bi to i prihvatili. Ti možeš „sfrkati“ za svoj pi ar stotine tisuća petrinjskih kuna samo u nešto što se tiče obnove ne diraj. Na koncu, građanima će biti drago što imaju lijepu gradonačelnicu koja slaže lijepe i suvisle rečenice prepune biranih pridjeva pa makar to bile čiste neistine, spinovi ili, da ne kažem, laži. Tvoja je sreća što u novčaniku imaš iskaznicu, nešto kao tajni agent 007, koja znači „dozvolu za laganje“.

I, usput, prvu zidanu kuću na području poharane Banovine sagradili su humani ljudi okupljeni u Udruzi „Prijatelji u nogometu“ iz Rugvice, Narta i Dugog Sela svojim radom, svojim novcima i svojim materijalom. Od iskopa temelje, jer su se stari temelji iz „one“ obnove rasuli, do useljenja u selu Strašnik na kućnom broju 50, mlada četveročlana obitelj Marinović, humanitarcima je trebalo 36 radnih dana da obitelj usele u čvrst i uređen stambeni prostor. Biti empatičan pa pokloniti nešto manje od laži za tebe je, očito, strano. Na žalost nisi jedina, i šefovi su ti takvi.

Iznenađuje me, u stvari i ne, šef Stožera Medved. Poslijeratno „ispečeni“ general samo je jedan od instant generala koji se, kao i ti na koncu, nešto i nisu „proslavili kroz i sa školovanjem. Ratni put mu je neupitan bar što se vremena provedenog u Domovinskom ratu tiče. Nije mu ni upitno 555 dana u šatoru u Savskoj. Da ih odvrtimo i da ga pitamo što je on kao potpredsjednik Vlade i ministar učinio a da se ne bi moglo osporiti nekim šatorom? Generale da li si ti lagao svojim vojnicima prije akcije, a do generalskog čina si sigurno došao zapovijedajući bar desetinom, za ono što im je bilo očito tipa „eno kuće, nema kuće, eno bunkera nema bunkera“?

I tako, što Banijci/Banovci mogu očekivati? Slušajte, dakle, Premijera. Ne samo da ga slušate, i gledajte ga pažljivo. Premijer je vrh naše politike. Premijer u vođenju politike koristi i spinove što je normalno i sastavni je dio politike. Međutim, onog trenutka kada Premijer u izlaganju započne podizati i spuštati obrve uz profesionalni smiješak znajte da tada, hajde da budem blag, ne govori istinu.

Premijeru, nešto mi u zadnje vrijeme previše „trepćeš“ obrvama?

I samo da znate, imam i ja „dozvolu za laganje“.

P.S. Posvojne zamjenice, znam, pišu se velikim slovom. Dopuštam si „napad“ na pravopis činjenicom da malim slovom napišem posvojnu zamjenicu za „stvar“ koja, slučajno, ima ime.