Dragi sugrađani, ako ste jučer slušali Trenicu Petrinjskog radija, u kojoj je gostovala gradonačelnica Magdalena Komes, onda ste uistinu mogli čuti poprilično toga.

Između ostalog, i da NEMA VREMENA za sastanak sa našom Građanskom inicijativom jer ima previše obaveza. Ne tako davno pred premijerom Plenkovićem izjavila je da dobro surađuje sa Petrinjskim proljećem te da su nam njena vrata uvijek otvorena. Velika je ovo pljuska u lice svim građanima Petrinje, ne samo ovoj Inicijativi; draga gradonačelnice, ako nemate vremena za svoje sugrađane i Inicijativu čiji je jedini cilj ubrzati obnovu, za koga ga onda imate? Predstavnici naše Inicijative upućeni su jasno u sve procese obnove, možda čak upućeniji od djelatnika gradske uprave i gradskih poduzeća, pitanja koja postavljamo i na njih tražimo odgovore u cilju su realizacije brže i učinkovitije obnove, prosperiteta i revitalizacije Petrinje, a vi za njih nemate vremena, niti dajete konkretne odgovore na ista.

Mogli smo čuti i sve “argumente” u korist obnavljanja objekata sa zelenim naljepnicama. Mogli smo čuti i odgovor na pitanje – kada će krenuti obnova kuća sa žutim naljepnicama. Da vas podsjetimo – obratite se Uredu za obnovu na Radićevom trgu. Mogli smo čuti i kako silno iskapanje na mjestu nekadašnje stare tvornice treba biti okončano do 1. travnja (dobar je datum, morate priznati) jer bi tada trebali početi RADOVI NA IZGRADNJI NOVE ŠKOLE.

Mogli smo čuti i sve “argumente” u korist obnavljanja Doma umirovljenika. Mogli smo čuti, odnosno ne čuti niti riječi o gotovo potpuno UNIŠTENIM GRADSKIM PROMETNICAMA, izuzev Gajeve koja je spomenuta jer je već asfalt počeo popuštati. Tko je kriv – ne zna se, ali će se raspitati.

Mogli smo čuti da će Petrinja imati ne jednu (postojeću, zasada nimalo funkcionalnu poslovnu zonu) nego čak još dvije nove poslovne zone, do kojih će voditi nepostojeća autocesta, ali zato će sadašnja cesta od Žažine do Petrinje biti REKONSTRUIRANA, no s istim ograničenjem brzine i vremenom putovanja; san svakog investitora, ali i građanina svakodnevnog putnika na posao za Zagreb!

Mogli smo čuti i da smo od blagonaklone Vlade dobili, primili, posudili POZAJMICU OD 100 MILIJUNA KUNA, samo nismo čuli hoćemo li je morati vratiti, kada, kako, s kojom kamatom i pod kojim uvjetima će je Grad (=MI GRAĐANI) morati vraćati. Nažalost nismo čuli ni na što se taj iznos troši.

Jeste li znali da Grad preuzima dio obveza od Središnjeg državnog ureda za obnovu? Na pitanje, ima li grad kapaciteta za povećanje opsega posla gradonačelnica kaže “da će napraviti kapacitete, a sve u cilju brze obnove”. Dakle, posao je preuzet bez razmatranja ima li Grad dovoljno kapaciteta u znanju i broju djelatnika. Kako je moguće da Grad preuzima poslove iz nadležnosti Središnjeg državnog ureda, pitamo se.

Na pitanje kako će se riješiti PROBLEM SMEĆA u gradu i potaknuti djelovanje komunalnih redara također odgovor nije jasan. Čuli smo da postoji taj problem i građani su zamoljeni da ne stvaraju divlje deponije, ali KONKRETAN odgovor je izostao. Što je najgore gradonačelnica poziva ljude da zovu Komunalac za odvoz smeća jer Fond plaća, a iz Komunalca dobivamo informacije da Fond to ne plaća od Nove godine!!! Kako je moguće da Građanska inicijativa ima informacije koje gradonačelnica nema?

Zaista nije čudo da nas gradonačelnica izbjegava.

Čuli smo i kako gradonačelnici nije jasno zašto se na RASPISIVANJE NATJEČAJA za direktorsko mjesto gleda negativno jer se traži osoba s minimalno SSSom.

ZATO, draga gradonačelnice, jer ste u kampanji naglašavali da imate TIM STRUČNJAKA. ZATO što ne mogu u istom košu biti ljudi s 11/12 godina obrazovanja i oni sa 16/17 godina!

I ZATO što ne znamo kako ćete kandidate bodovati, tj. hoće li osoba koja je završila fakultet imati prednost pred osobom sa SSS.

Ali na kraju – mogli smo NE ČUTI NIŠTA O NITI JEDNOM GORUĆEM PROBLEMU KOJI PETRINJA IMA VEĆ VIŠE OD 14 MJESECI.

Nazorova ulica koja i dalje čami u mraku, bez izgleda da se išta uskoro pomakne, Radićeva prepuna opasnosti za pješake koji njome prolaze, ruševne kuće koje predstavljaju ugrozu a ne uklanjaju se…mogli bi tako nabrajati do sutra. Izvlačiti sva prazna obećanja, sve šuplje izgovore i sve rokove od kojih niti jedan nije ispoštovan. NITI JEDAN.

Mogli smo čuti kako je zapravo najbolje komunicirati putem Facebooka i mailova. Pitamo Vas, gradonačelnice, kako da Vas putem Facebooka ili maila kontaktiraju naši stariji sugrađani iz Petrinje i okolnih sela koji nemaju pristup Internetu? Kako da dođu do bilo kakvih informacija kad je nemoguća misija nekog dobiti na telefon, a kamoli točan ili dobar savjet što učiniti sa svojim problemom? Prošlo je dosta vremena otkako smo tražili postavljanje info – punktova po selima, koje nikada nije zaživjelo.

Mogli smo čuti našu stariju sugrađanku koja se požalila na djelatnike gradske uprave, jer je sedam puta nosila neku zamolbu tamo. Odgovor je glasio – budite strpljivi i imajte razumijevanja za poneku žutu minutu, jer imamo jako puno posla. Svoje žute minute trebate ostaviti za svoje privatno vrijeme, dok u toku radnog vremena morate biti na usluzi građanima zbog kojih i jeste tu gdje jeste.

Da budemo strpljivi?! DO KADA?! Zbog čijih žutih minuta?! Pa naše minute nisu više žute nego crvene, gradonačelnice.

Hoće li Vas povijest ovog razrušenog grada upamtiti kao ženu koja je u najtežim trenucima svojim sugrađanima govorila da za njih nema vremena, da budu strpljivi i ubjeđivala ih da grad postaje veliko gradilište, a svjedoci smo koliko se MALO ili gotovo ništa ne radi u procesima postpotresne obnove…!!

Građanska inicijativa Petrinjsko proljeće