7 minuta da otvorimo oči

Autor: Marjan Gašljević

Oko 23 sata sinoć letjelica veličine borbenog aviona „pala“ je na zagrebački Jarun. Od kuda je letjelica doletjela još se danas u 15 sati ne zna. Procjenjuje se da je nad Hrvatskom letjela više od 7 minuta brzinom oko 700 kilometara na sat. Ako je preletjela Madžarsku, kako se nagađa, za prelet joj je trebalo cca 40 minuta. Ne zaboravimo, Madžarska je, kao i mi, članica NATO posebno sada u kontekstu ovog incidenta i činjenice zajedničke zaštite zračnog prostora.

Osobno, s višegodišnjim iskustvom u zaštiti zračnog prostora, ne mogu zamisliti da PZO sustav nije reagirao u 7 hrvatskih minuta a da ne govorim i onim Madžarskim obzirom na umreženost sustava PZO. 12 sati poslije incidenta ni ministar obrane ni načelnih GS ne znaju koji hrvatski radari imaju „oris“ leta ove letjelice. Tih 7 minuta nad Hrvatskom je jako puno. Današnji borbeni avioni lete nekoliko puta brže od ove neidentificirane letjelice. Proizilazi da bi neki zajebant komotno mogao „doletjeti“ do Banskih dvora ili Pantovčaka, zašamarati tamošnje „stanovnike“, obaviti, čak, i malu nuždu u njihovim WC-ima i sigurno se vratiti „tamo neidentificirano nekud“. Sjećate li se onog „zajebanta“ koji je svojevremeno sletio na Crveni trg u Moskvi.

Kako su spomenuti hrvatski radari uvezani u sustav NATO-a zaprepašten sam da u tom sustavu nije bilo uzbune zbog pojave neidentificirane letjelice a da, na koncu, nema niti orisa leta ili za nj ne znaju naši niti ministar obrane ni načelnik GS-a a ni Predsjednik ni Premijer.

Mislim da većina hrvatskih građana misli da se ne radi o namjernoj ugrozi njih samih što mislim i sam ali da smo mogli biti kolateralne žrtve jesmo. Podlo bi bilo zapitati se ili zapitati blagoglagoljivog ministra obrane što bi bilo da je ta letjelica, slučajno ili ne, pala na Markov trg?

Činjenica jest da je na Jarun palo „nešto“ iz širokog asortimana bojnih i ubojnih sredstava. Činjenica jest i da su se građani, uglavnom, uplašili. Činjenica jest i da građani s pravom pitaju za našu sigurnost posebno poslije svih onih nesuvislih i nemuštih informacija koje smo dobili na presici ministra Banožića.

Nesretne 91. nismo imali s čim. Danas nas ubjeđuju da imamo. Te 91. i poslije vidjeli smo koliko se može nanijeti štete i žrtava u manje od 7 minuta. Tih godina oni koji su štitili hrvatski zračni prostor imali su koncepciju zaštite i djelovali su u roku odmah. Neprijatelj se itekako sjeća tih djelovanja. Mi, na sreću, sada nismo u ratu međutim uvijek postoji, ili mora postojati, obrambeni mehanizam za djelovanje „odmah“ i situacije ugroze.

Draga gospodo, vi koji ste nama građanima dužni osigurati sigurnost, zbog ovog događaja ali i svih onih gluposti koje ste istrkeljali u presici mislim da vam je previše i 7 minuta da nestanete iz hrvatskog političkog prostora. Odletite, dakle.