Nova pljuska Petrinjcima

Autor: Aleksandar Olujić

Proteklih 15 mjeseci Petrinjci nisu baš imali čemu se veseliti. Katastrofalan potres ostavio je pustoš iza sebe kakva se ne pamti. Iako je odmah nakon potresa sinuo blistavi trak nade u vidu volontera koji su sa svih strana pohrlili u pomoć ljudima ovog kraja, čime su građani Hrvatske opet pokazali veliko i toplo srce, a pomoć je stizala sa svih strane i to ne samo iz Hrvatske već i iz drugih zemlja: Austrije, BiH, Njemačke, Mađarske, Turske, Slovenije, Italije, Srbije…, dok je EU odlučila staviti Hrvatskoj na raspolaganje znatna sredstva za obnovu, početni zanos brzo je zamijenila tmurna zbilja.

Kada je „Država stupila na scenu“ nada u brzu obnovu i novi početak počela je naglo gasnuti. Entuzijam i polet koji je krasio sve one što su punog srca pomagali ovom napaćenom kraju, ubrzo je zamijenila birokratska tromost, nesposobnost, neodgovornost, javašluk i nebriga svih onih koji su trebali biti nositelji obnove, onih koji su preuzeli odgovornost, onih koji za to primaju plaću!

Ako ove moje riječi slučajno povrijede neku tankoćutnu osobu koja se njima nalazi prozvana pozivam istu da spakuje kofere i preseli se u neko od kontejnerskih naselja. Možda će joj onda neke stvari biti jasnije. Pošto se velika seoba naroda iliti dolazak Hrvata u kontejnersko naselje sigurno neće dogoditi, podsjetio bih drage nam „gospodare života“ ovih prostora na par „sitnica“ poput činjenice da je nakon što je Hrvatski sabor 5. veljače 2021. godine izglasao Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije Vladi RH trebalo više od pola godine da prizna kako je isti neučinkovit i još par mjeseci da isti popravi Zakonom o izmjeni Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji je stupio na snagu 30. listopada 2021. godine. Ako ovo ne zaslužuje standing ovation… Nadalje, podsjećam svekoliko pučanstvo na „izuzetno plodonosnu suradnju“ donedavnog ministra graditeljstva i donedavnog šefa Fonda za obnovu koja je rezultirala s rekordnih (u svijetu graditeljstva, obnove i Guinnessovih svjetskih rekorda) nula, odnosno „0“ sagrađenih kuća. Svaka čast dečki. Ovo će zaista biti teško nadmašiti! A kad se samo sjetimo nedavnog događaja kada je Medved objavio kako je počela gradnja prve zamjenske kuće nakon potresa o čemu Horvat nije imao blage veze!? Baba drumom, a djed šumom (ili obrnuto)!

Jel’ ovo dovoljno il’ da nabrajamo dalje?

Osim toga, nakon potresa cijela je Hrvatska postala svjesna u kolikoj je mjeri ovaj cijeli kraj gospodarski i demografski devastiran. Ne mogavši pobjeći od činjenice kako samo obnova oštećenih objekata ne može i neće biti dovoljna za povratak života na ovim prostorima, nije bilo druge nego obećati svaku moguću pomoć gospodarstvu.

Jedan od projekata koji je trebao pomoći poduzetnicima Grada Petrinje bio je i (sada) famozni Poziv „Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji – 2. faza“.

Prilikom objave Poziva u istom je navedeno:

„Ovim Pozivom podržava se proces jačanja gospodarske aktivnosti i poboljšanja konkurentnosti poduzetnika na području grada Petrinje kroz dodjelu potpora male vrijednosti u skladu s Programom dodjele potpora male vrijednosti (de minimis potpora) namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima sa područja grada Petrinje.

Bespovratna sredstva se dodjeljuju putem OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., SC 9b1 Održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija pet depriviranih pilot područja s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva, financiranog sredstvima ESI fondova.“

Ovdje su detalji Poziva:

 • Kod poziva: KK.08.2.1.15
 • Verzija poziva: 3
 • Fond: Europski fond za regionalni razvoj
 • Operativni program: Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020.
 • Nadležno tijelo: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
 • Tip natječaja: Otvoreni poziv
 • Status: Zatvoren
 • Datum objave: 18.10.2021 11:52:44
 • Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 22.11.2021 10:00:00
 • Rok za podnošenje projektnih prijava: 27.12.2021 16:00:00
 • Ukupna bespovratna sredstava: 15.707.000,00 kn

Prvo, kad čujem kako se razno razni „mlatimudani“ razmeću stotinama milijuna i milijardama kuna koje će poteći ovom dolinom suza onda je ovih 15 milijuna kuna „pičkin dim“. (Oprostite na vulgarnostima ali…) I onda prekjučer objave kako ni to neće „dati“.

„S obzirom da u okviru Intervencijskog plana grada Petrinje pojedini već ugovoreni projekti još uvijek nisu završili s provedbom projekata, unatoč činjenici da su sklopljeni tijekom 2019. godine, neizvršivost projekata u okviru ovog Poziva je predvidljiva i realna, jer se radi o projektima sličnog sadržaja, obuhvata aktivnosti te kompleksnosti provedbe“, vele oni iz Ministarstva u svojoj Obavijesti o poništenju Poziva.

Gospodo, vama je sad sinulo da se projekti koje ste odobrili neće moći provesti??? 

I onda još ova rečenica: „U sljedećoj financijskoj perspektivi, 2021.-2027., u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira, planira se izdašna financijska omotnica namijenjena poduzetnicima.“

Ma dajte me najte!

Zar zaista mislite da će oni koji su vam povjerovali i „popušili“ to napraviti još jednom?

Taman ste im dali nadu kako mogu nešto napraviti u svom životu. I to u svojoj Petrinji. Ljudi su na trenutak pomislili kako i ovdje ima budućnosti za njih, za njihovu djecu. I onda ste ugasili svjetlo i te nade. Dame i gospodo, jeste li ikada razmišljali, kada ste čuli podatke o brojkama iseljenih iz Hrvatske, koliko ste vi „zaslužni“ za taj egzodus?