Otvorena izložba fotografija “Slavimo arheološku baštinu Irske” u Galeriji AMZ

U srijedu 16. ožujka 2022. godine u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu otvorena je izložba fotografija „Slavimo arheološku baštinu Irske“ koja je ostvarena u suradnji s Veleposlanstvom Irske i Nacionalnom službom za spomenike Irske. Izložba je otvorena do 25. ožujka 2022. godine i posjetitelji je mogu besplatno razgledati u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6 od utorka do petka od 12 do 18 sati i subotom od 10 do 13 sati.

U povodu otvorenja izložbe „Slavimo arheološku baštinu Irske“ kratko predavanje održao je Michael Macdonagh, glavni arheolog Nacionalne službe za spomenike Irske naglasivši kako su arheološki spomenici, povijesne građevine i krajolici dio samog identiteta Irske. „Ovo monumentalno nasljeđe, tako isprepleteno s krajolikom u kojem je izgrađeno, ogleda se u irskoj kulturi, književnosti i umjetnosti, kao i u našem jeziku.“ rekao je Macdonagh.

„Diljem Irske postoji preko 150 000 poznatih arheoloških spomenika koji svjedoče o 12 000 godina ljudskog naseljavanja. Njihovu prisutnost odražavaju imena mjesta, gradova, crkvenih župa i polja. Oni su od ključne važnosti za zajednice diljem zemlje, dokaz kontinuiteta kao i promjene. Za više od 1000 tih spomenika skrb vodi država. Briga za te spomenike glavni je prioritet irskog Ureda za javne radove i Nacionalne službe za spomenike Irske. Fotografiranje ovih spomenika predstavlja važan arhivski zapis o konzervaciji, bilježeći njihovu ljepotu , ali i predstavlja važan način praćenja šteta uzrokovanih erozijom, ekstremnim vremenskim prilikama i između ostalog i posjetiteljima.“ rekao je Macdonagh. 

Na izložbi fotografija „Slavimo arheološku baštinu Irske“ predstavljeni su neki od najznačajnijih arheoloških spomenika, povijesne građevine i krajolici Irske, koje Irci smatraju samim identitetom zemlje. Više od 12 tisuća godina ljudskog naseljava ogleda se primjerice u tumulima s hodnicima Loughcrew, jednom od najvećih megalitskih groblja u Europi, hodniku grobnice s izlazećim suncem koja se nalazi pod humkom velikog neolitičkog tumula Newgrange u okrugu Meath, dvorcu Rockfleet u okrugu Mayo gdje je u 16. stoljeću stolovala zloglasna obitelj gusara na čelu s Richarda-an-Iarainnom Burkeom i njegovom suprugom Grace O’Malley, otočić Inishmurray sa samostanom iz 7. stoljeća na atlantskoj obali u okrugu Sligo, jednom od prvih irskih crkvi koje su opljačkali Vikinzi ili samostan na otoku Skellig Michael, koji je proglašenim UNESCO-vom Svjetskom baštinom 1996. godine, kojeg će prepoznati ljubitelji popularne franšize Star Wars iz recentnijih filmova.